Гръцките антиваксъри отказват да приемат кръв от ваксинирани хора

Междувременно скандалът с фалшиви сертификати за ваксинация предизвика нови главоболия в гръцкото правителство. [ Shutterstock/Elnur ]

Гръцкото общество остана шокирано, когато лекар разкри, че антиваксъри са отказали да им бъде направено преливане на кръв от ваксинирани хора, за да не бъдат “отровени“. Междувременно гръцкото правителство се разтревожи от медийните съобщения за хиляди фалшиви сертификати за COVID-19 в цялата страна.

Президентът на Медицинската асоциация в Патра, Анна Мастораку, призова прокуратурата да се намеси.

“Досега сме виждали неваксинирани пациенти да отказват интубация, в следствие на което са починали, но сега имаме цели групи, които отказват преливане на кръв“.

Лекарят намекна, че това е организирана мрежа от антиваксири на работното им място, а не изолирани отделни случаи.

“Ако някой отиде за операция или се налага преливане на кръв,  но принадлежи към групата на антиваксърите той отказва кръв от ваксиниран човек. Това, разбира се, няма никаква научна основа“, каза тя.

Междувременно скандалът с фалшиви сертификати за ваксинация предизвика на гръцкото правителство нови главоболия.

Миналата седмица беше разкрито, че малък град с 6000 жители в Северна Гърция е приложил 40 000 дози ваксина. След този случай в цяла Гърция гръмнаха няколко инцидента с фалшиви сертификати.

Според телевизионния канал OPEN в момента в Северна Гърция се разследват сигнали за възможността  фалшиви сертификати за ваксинация да са внесени от България.

Правителството реши да наложи глоби от 5000 евро на тези, които участват в предоставянето на фалшиви сертификати.