Гръцките младежи се страхуват от удължаването на задължителната казарма

В Гърция дебатът за удължаването на казармата продължава много дълго. [EPA / KATIA CHRISTODOULOU]

Властите в Атина планират да предложат през май нов закон за удължаване на задължителната военна служба от 9 на 12 месеца. Това намерение възмути засегнатите млади хора.

С изключение на онези, които ще служат на границите с Турция, било в Еврос или на островите в Бяло море, чиято служба ще продължи 9 месеца, останалите военнослужещи ще трябва да служат цяла година.

Голяма част от Европа е премахнала задължителната военна служба, но Гърция все още не се отказва от нея, очевидно заради напрегнатите отношения с Турция, където казармата е задължителна.

Според източник решението е взето с цел да се засили военното присъствие на границите между Гърция и Турция, както и да се спре тенденцията военнослужещите да се стремят да бъдат прехвърлени в столицата.

Гръцката армия се нуждае от работна ръка и затова решението се приветства от военните служители, докато учениците и младите хора, живеещи (или планиращи да живеят) в чужбина, които ще трябва да отложат обучението си, за да служат в армията, имат различна гледна точка. 

“Това е бариера за студенти и млади работници, които живеят в чужбина и желаят да се завърнат в Гърция. Как трябва това решение ще обърне изтичането на мозъци?”, каза Константинос Вогиацоглу, докторант от университета Вагенинген, пред EURACTIV Гърция.

Той добави, че ” гръцката младеж няма какво да спечели от този опит“.

Нивото на безработица сред младите хора до 24-годишна възраст в страната се увеличи до 33%  миналия септември според официалната статистика.

Очаква се цифрата да нарасне допълнително заради пандемията, а дългът на страната да достигне 200% от БВП.

Фанис Фридерикос, докторант в Кингс Колидж, е загрижен най-вече за масовата безработица и вярва, че правителството е избрало най-лошия възможен момент да обяви такова решение.

Според Фанис, “сега младите мъже трябва да се справят с допълнително ненужно бреме, което може да забави бъдещите им планове”. 

Атина се опитва да убеди младите хора да служат в армията, преди да продължат обучението си. Решението ще засегне  приблизително 23 000 млади гърци, които избягват наборната служба, като живеят в чужбина.

Малко други държави от общността (Кипър, Австрия, Финландия, Дания) все още имат задължителна военна служба.

В Гърция спорният дебат дали казармата е необходима се проточва от много години.

От една страна, защитниците твърдят, че премахването на задължителната служба може да навреди на развитието на провинцията, като се има предвид, че присъствието на войници помага на местните икономики.

За разлика от тях критиците посочват, че властите използват военната служба като средство за “скриване“ на нарастващите равнища на младежката безработица.