Гръцките политици се скараха заради руската ваксина

Алекс Ципрас, лидерът на основната опозиционна партия Сириза, призова гръцкия премиер Кириакос Мицотакис да поръча руската ваксина. [EPA-EFE / ORESTIS PANAGIOTOU]

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис влезе в разгорещен спор с лидера на опозицията Алекс Ципрас за това дали страната трябва да поръча руската ваксина “Спутник V”, което е извън рамките на общия план за ваксинация на Европейския съюз.

Ципрас, лидерът на основната опозиционна партия Сириза (Европейска левица), призова консерватора Мицотакис (Европейска народна партия) да последва примера на други държави-членки на ЕС и да позволи употребата на руската ваксина.

Бавният процес на имунизациите в цяла Европа заради забавените доставки на британско-шведската компания АстраЗенека предизвика политически сътресения в много столици от блока.

Въпреки строгите ограничителни мерки от месеци, в Гърция се наблюдава рязко увеличение на случаите на COVID-19. Само в понеделник страната регистрира 1866 нови случая, а починалите заради заразяване с вируса са 73 души.  759 души са интубирани, а здравната система  е пред колапс.

Гръцкият премиер реагира негативно на предложението на Ципрас, като заяви, че не предвижда никакви преговори за покупка извън рамките на ЕС. Той също така добави, че няма налични ваксини от Русия.

“Дори да искахме ваксини от Русия и да поемем риска да заобиколим европейския процес, няма достатъчно”, каза Мицотакис.

Ципрас отговори, че други държави като Германия и Австрия вече водят преговори с Москва за предварителна поръчка на ваксината в очакване тя да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

“Спутник V” е в процес на проверка от евроругелатора, но до момента не е отправено официално искане за разрешение за пускане на пазара.

За да може Европейската комисия да започне преговори за поръчка на ваксина, са необходими поне четири държави-членки, да поискат това.

Досега никоя държава-членка не е отправяла подобно искане, но вместо това някои лидери от общността предпочетоха  да преговарят директно с Москва.

Главният говорител на германския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт наскоро заяви, че Берлин е отворен да купува руския препарат, в случай че други партньори от ЕС не проявят интерес.

Освен това Меркел и френският президент Еманюел Макрон проведоха миналата седмица видеоконференция с руския президент Владимир Путин, по време на която беше подчертана възможността за регистрация на “Спутник V” в ЕС, както и перспективата за съвместно производство в страните от блока.

Мицотакис обвини Ципрас, че се опитва да предизвика правителствена криза, подобна на тази в Словакия, която доведе до оставката на словашкия премиер Игор Матович.

Коалиционната криза в Братислава започна в началото на март, след като Матович се съгласи да купи 2 милиона дози руската ваксина без да обсъди това с коалиционните партньори.

Унгария и Чехия също предприеха предприели подобни ходове.

Въпреки закъсненията в доставките на ваксини, ЕС настоява, че все още може да ваксинира 70% от възрастното население до септември с вече одобрените ваксини.

Блокът възлага големи надежди за второто тримесечие на годината, тъй като очаква приблизително 420 милиона дози, включително 55 милиона еднократни дози от препарата на Джонсън и Джонсън. За второто тримесечие АстраЗенека обеща да достави 70 милиона дози.