Гръцкият премиер: Без задължителни ваксини, без блокиране

Страната чупи рекорди по случаи на COVID-19, а броят на пациентите в интензивните отделения се увеличава ежедневно. Премиерът обаче каза, че „пандемията не е извън контрол“.  [EPA-EFE / ORESTIS PANAGIOTOU]

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис даде да се разбере в телевизионно интервю в сряда, че няма да бъде наложено ново блокиране в страната заради увеличаването на случаите на COVID-19.

В последната седмица страната чупи рекорди по случаи на ковид, а броят на пациентите в интензивните отделения се увеличава ежедневно. Премиерът каза обаче, че „пандемията не е извън контрол“.

Той обясни защо не предвижда ново блокиране в бъдеще.

„Несправедливо е да се налагат ограничения на мнозинството – ваксинираните, за да се справим с проблем, който засяга малцинството, защото разполагаме с достатъчно ваксини“, подчерта Мицотакис.

„Това също така води до големи икономически, социални и образователни разходи“, обасни премиерът и добави, че трима от всеки четирима граждани са ваксинирани. Реалните цифри според Националната здравна организация показват, че 63% от хората са напълно ваксинирани.

Мицотакис настоя, че това, което има значение, е начинът на разпространение на вируса и натискът върху здравната система, а не броят на случаите.

Не на задължителната ваксинация

„Удряме стена с реакцията от неваксинираните“, каза Мицотакис.

„Колкото повече налагаме задължителната ваксинация, толкова по-силна е съпротивата“, заяви Мицотакис. Той добави, че целта на правителството е да убеди поне половината от неваксинираните  да бъдат имунизирани.

Той подчерта, че „битката за първата доза не е загубена“, тъй като всеки ден се ваксинират между 6 и 8 000 души. Той изчисли, че ако страната успее да ваксинира 20 000 души дневно, тя бързо ще се окаже в по-добра позиция. По-рано министърът на икономиката и държавният министър направиха изявления, в които заявяват, че движението на антиваксърите е част от географията на Гърция на Балканите.

За разлика от ресторантите и баровете, където показването на скорошен тест вече е задължително, премиерът оправда решението да не се налагат подобни строги предпазни мерки в църквите.

Той каза, че подобни мерки не могат да се отнасят за църквите, тъй като няма кой да контролира на входа, както в магазините се проверяват сертификатите.

Ясно е обаче, че църквите са се доказали като огнища на зараза вече няколко пъти. Миналата година по време на честването на празника на Свети Димитър в Солун имаше драстичен ръст на случаите. Тази година инфекциите в града отново се увеличават.

Опозицията казва, че църквата е била изключена от новите мерки, тъй като Мицотакис не иска да влиза в конфликт със своя „православен“ електорат.