Гръцкият премиер предупреди за по-строги мерки след ръст на заразените

Плажът на Фири Амос на остров Китира, Гърция, 17 юли 2020 г. [DIMITRIS TOSIDIS / EPA]

Гърците трябва да се придържат към правилата, насочени към ограничаване на коронавируса повече от всякога, обяви премиерът Кириакос Мицотакис в сряда (5 август). Той отправи предупреждение за налагане на нови ограничения, ако броят на заразените на ежедневна база продължава да се покачва.

Гърция регистрира 121 нови случая във вторник (4 август), което е най-големият брой заразени в страната от 22 април насам.

„Всяка форма на самодоволство е неоправдана“, посочи гръцкият премиер. “Все още не знаем колко месеца ще бъдем принудени да живеем с вируса”, добави той.

През пролетта Гърция се справи по-добре с контрола върху разпространението на вируса от редица други страни главно заради целенасочените мерки, последвани от национални ограничения през март.

Мицотакис определи регистрираното нарастване на заразените, три месеца след облекчаването на ограниченията, като „тревожно“.

Общият брой на случаите достигна 4 855, като данните показват, че вирусът засяга повече млади хора отпреди. Експертите твърдят, че това може да се дължи или на увеличавания брой тестове, или на това, че повече посетители са били тествани по време на пиковия туристически сезон в Гърция.

Туризмът е основният двигател на икономиката на Гърция, която се очаква да намалее с с до 10% през тази година.

“В този ключов момент се изисква стриктно спазване на правилата, за да се предотврати нов голям ръст на случаите през август и приемането на възможни нови ограничителни мерки, които ще навредят на икономиката и на обществото”, добави Мицотакис.