„Гугъл“ в Унгария: Правителството може да стои зад опити за кражба на пароли

[Julien De Rosa/EPA/EFE]

Технологичният гигант „Гугъл“ предупреди в четвъртък  за хакерска атака, покровителствана от държавата, срещу акаунтите в Gmail. Това съобщение беше изпратено до няколко унгарски медии.

„Компанията „Гугъл“ е открила подкрепяни от правителството хакери, които се опитват да откраднат паролата ви“, обясниха от компанията на своите потребители. Това се е случило с  по-малко от 0.1% от потребителите на платформата.

Що се отнася до естеството на атаката, те казаха, „не можем да навлизаме в подробности, защото не можем да даваме информация, която би била полезна на злонамерени хора. „Нашият подробен анализ, както и оплакванията на потърпевшите, предполагат участието на държавата или групи, които са спонсорирани от нея“.

Прекъсването на услугите на Фейсбук в понеделник (4 октомври), съчетано с поредица разкрития за управлението на социалната мрежа, накараха политиците да поискат спешно регулиране на онлайн платформите.

Наскоро „Уолстрийт джърнъл“ пусна поредица шокиращи статии за компанията, цитирайки изтекли вътрешни документи, които подробно описват изключително подробно как компанията не само добре осъзнава негативните ефекти на своите платформи върху потребителите, но и как многократно не успява да се справи с този проблем.