Гърция върви към „орбанизация“, твърди евродепутат

Коментарът на депутата идва в отговор на речта на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, в която той определи като „банда“ двама журналисти, които разкриха скандал с фармацевтичния гигант Новартис. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Тъй като намаляващата свобода на медиите в Гърция вече е под контрола на Европейския съюз, правителството се насочва към „орбанизация“, заяви евродепутатът Йоргос Кирцос (Нова демокрация/ЕНП).

Коментарът на депутата идва в отговор на речта на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, в която той определи двама журналисти, които разкриха скандала с фармацевтичната компания Novartis, като „банда“.

Журналистическо разследване показва, че десет високопоставени политици, сред които двама бивши премиери и осем министри, от опозиционни партии на управляващата тогава „Сириза“ са получили подкупи от швейцарския фармацевтичен гигант Novartis.

Обвинението твърди, че между 2015 и 2016 година фармацевтичният концерн е сключил изгодни договори с държавни клиники и е предлагал на пазара медикаменти на завишени цени. Твърди се, че целият политически елит вероятно е получавал подкупи.

Политиците отхвърлиха твърденията и казаха, че са политически мотивирани.

Миналия месец Костас Ваксеванис и Йоанна Пападаку, които разкриха скандала с Novartis преди няколко години, бяха обвинени за участие в случая и привикани да се явят пред следовател от Върховния съд.

Преследването на журналистите предизвика реакцията на няколко европейски и световни журналистически асоциации.

Ваксеванис е изправен пред четири обвинения, включително участие в престъпна организация, нарушение на задълженията и две обвинения в заговор за злоупотреба с власт.

Ваксеванис и основната опозиционна партия Сириза виждат намеса на правителството в случая, и твърдят, че „Нова демокрация“ иска да заглуши журналистите, които разкриха скандала.

„Когато има наказателно преследване, вие не се намесвате. Това, което направи г-н Мицотакис, характеризирайки преследваните журналисти като „банда“, е намеса в съдебната система и извън европейския контекст“, каза Кирцос пред радиостанцията The Kokkino .

Кирцос сподели, че е изненадан, че гръцката държава не е предприела никакви действия срещу фармацевтичния гигант за компенсация, а САЩ са получили 350 милиона евро.

За разлика от САЩ и други страни, изправени пред подобен скандал, Гърция реши да не търси компенсация за загубата на публични пари.

От своя страна правителството казва, че правосъдието действа независимо.

Гръцкият евродепутат от управляващата партия Нова демокрация (ЕНП) Йоргос Кирцос.

Кирцос каза, че свободата на печата в Гърция вече е под контрола на ЕС и страната се насочва към „орбанизация“, термин, който е използван често за описание  на репресиите срещу медиите в Унгария на Виктор Орбан.

„Във всеки случай не съм съгласен с преследването на журналисти. Гръцкото правителство знае ли, че Орбан не получава пари от ЕС?“, чуди се Кирцос.

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан заяви на 25 януари, че изпълнителната власт на ЕС може да предложи замразяване на структурните фондове на ЕС за Унгария и Полша заради опасения за върховенството на закона.

Комисията вече замрази милиарди евро безвъзмездни средства за Будапеща от своя фонд за възстановяване след пандемията, като се позова на същите опасения.

Дискусията за свободата на печата в Гърция е добре известна в Брюксел от доста време, тъй като страната се класира дори по-зле от Полша в Световния индекс за свобода на печата за 2021 г., където падна с пет места спрямо предходната година.

Въпросите, повдигнати в доклада, включват полицейска бруталност и произволни задържания на журналисти, цензура и натиск от правителството върху медийните портали и манипулиране на медиите чрез разпределяне на държавно финансиране, реклама или данъчни облекчения.

Единствените страни от ЕС с по-лоши резултати от Гърция са Унгария и България.

Какво казва Комисията

В интервю за EURACTIV Чехия в края на 2021 г., заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова призна за първи път, че Гърция се смята за „проблемна страна“, когато става въпрос за проблеми с медиите.

На въпрос от EURACTIV, служител на Европейската комисия „засега“ отказа да коментира конкретния случай с двамата журналисти, „тъй като по тези случаи текат съдебни производства и ние никога не коментираме“.

Служителят на ЕС обаче даде да се разбере, че свободата и плурализмът на медиите са една от четирите ключови области, обхванати от доклада за върховенството на закона, и препрати EURACTIV към доклада за Гърция за 2021 г., който изрази загриженост за безопасността на журналистите, които работят в страната.

Страната все още разследва убийството на разследващия журналист Йоргос Карайваз, който бе убит Атина през април 2021 г. Водещата версия е, че е бил убит заради разкрития, свързани с организираната престъпност. Криминалният репортер беше екзекутиран пред дома си с десет куршума в главата и гърдите от преминаващ мотоциклетист.

Мицотакис призова за бързи действия и тогавашният министър на защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис каза, че виновниците „скоро ще бъдат заловени от гръцката полиция, както е норма“, но почти година по-късно няма голям напредък по случая.

Имаше и призиви към гръцките власти да отменят промените в закона, според които журналистите ще бъдат глобявани или дори вкарани в затвора за публикуване на „фалшиви новини“.

„Вярваме, че неясното определение на законопроекта и наказателните санкции ще подкопаят свободата на печата и ще имат смразяващ ефект в момент, когато независимата журналистика в страната вече е под натиск“, се казва в изявление на организацията Media Freedom Rapid Response.

Европейската комисия изложи стратегически насоки за прилагане на Механизма за възстановяване и устойчивост в своята Годишна стратегия за устойчив растеж  за 2021 г.

Източник, близък до темата, каза пред EURACTIV, че в Годишната стратегия за устойчив растеж изрично се споменава, че „трябва да се обърне особено внимание на подкрепящите сектори, които играят ключова роля за нашите демокрации, особено медийния сектор, където подкрепата трябва да се предоставя по начин, който уважава и насърчава медиите към свобода и плурализъм”.

Същият източник добави, че няколко държави-членки са включили мерки в своите планове за възстановяване, за да подпомогнат медийния сектор за насърчаване на свободата и плурализма.