Гърция готова да изпрати войски в Либия

The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

АТИНА. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис остро разкритикува решението на Германия да не покани Гърция на срещата на върха в неделя (19 януари) във връзка с либийската криза. Той каза, че вече е говорил с германския канцлер Ангела Меркел за това и ще го направи отново днес.

Междувременно, генерал Халифа Хафтар, водачът на базираната в Тобрук Либийска национална армия, посети Атина. Посещението усложнява пъзела на средиземноморската политика още повече.

„Имахме дълъг разговор с генерал Хафтар по всички въпроси: ситуацията в Либия, конференцията в Берлин и бъдещето на Либия и на региона. Искаме прекратяване на огъня, оттегляне на наемниците и отмяна на незаконния меморандум (за границите на изключителната икономическа зона, който е изгоден за Турция)“, каза гръцкият външен министър Никос Дендиас.

Министърът добави, че Гърция е готова да помогне в Либия “с войски”, за да следи за прекратяването на огъня и оръжейното ембарго. „Всичко това е принос за бъдещето на либийския народ. Искаме да бъде модерна демократична страна ”.

Междувременно, след въпрос на EURACTIV Франция на Алин Робер, Париж потвърди вчера своето отрицателно отношение към меморандума. Гръцкият Теодор Карауланис в Гърция копае по-дълбоко.

Прочетете повече от Теодор Карауланис от EURACTIV Гърция.

Други новини: Вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Скинас заяви вчера в Атина, че Регламентът от Дъблин е мъртъв. Той добави, че трябва да се говори за нова система за убежище, която дори може да се нарече споразумение от Лесбос или Лампедуза. По негова преценка, новата система ще бъде завършена до края на германското председателство през 2020 г. (Theodore Karaoulanis |EURACTIV.gr)

///

ВИЕНА

Новият министър на отбраната обещава да направи армията напълно функционална отново. В първото си публично изявление след встъпването си в длъжност на 7 януари новият консервативен министър на отбраната на страната Клаудия Танер, ÖVP (Австрийска народна партия) представи своя план за австрийската армия.

Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

БЕРЛИН

График за „поетапно прекратяване на употребата на въглища“. След като вчера (16 януари) постигна компромис с провинциите в страната и промишлеността, германското правителство обяви, че възнамерява да затвори всичките си електроцентрали на въглища най-късно до 2038 г. Сара Лоутън съобщава от Берлин.

///

БРЮКСЕЛ

Против резолюцията за премахване ядрените оръжия на САЩ.  В четвъртък белгийските депутати гласуваха против резолюция, предлагаща премахването на американското ядрено оръжие, разположено в страната, и против присъединяването към Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия с малка разлика от 66 „за“ (съставена от социалистите, „Зелените“, „Хуманистичен демократичен център“, Белгийската работническа партия и либералната DéFI) и 74 „против“ (включително националистката N-VA, „Християндемократи и фламандци“, крайнодесните от Vlaams Belang и „Либералите“).

Каква е историята зад дебата? Прочетете повече от Александра Брзозовски от EURACTIV.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Анегрет Крамп-Каренбауер в защита на Великобритания. Подкрепа за щедра Брекзит сделка относно отбранителната политика дойде от германския министър на отбраната и потенциален наследник на Ангела Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер в четвъртък (16 януари). В изказване в Лондонското училище по икономика, Анегрет Крамп-Каренбауер призова ЕС да предложи на Великобритания „привилегирован статут на трета страна“ в сътрудничеството в областта на отбраната и външната политика след Брекзит, включително и в Future Combat Air System, френско-германската програма за „невидими“ изстребители. Анегрет Крамп-Каренбауер също говори за перспективата Великобритания да бъде част от ЕС3 (Германия, Великобритания и Франция) в областта на отбраната. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

///

ДЪБЛИН

Варадкар отменя среща с гръцкия президент. Ирландският премиер Лео Варадкар не присъства на среща с гръцкия президент Прокопис Павлопулос в Дъблин вчера (16 януари). Негов заместник и представител на правителството е бил държавният секретар Финиан Мак Грат. Никой от висшите министри не е бил на разположение, поради ангажименти във връзка с кампанията преди изборите през февруари, съобщава The Irish Times.

Междувременно, ирландският президент Майкъл Хигинс успя да се срещне с Павлопулос и съпругата му, посрещайки ги в официалната си резиденция с военни почести и изстрелване на 21 оръдейни залпа. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Европейският парламент започва процедура по отнемане на имунитета на каталунски евродепутати. След искане на Върховния съд на Испания, Европейският парламент официално започна процедура по отнемане на имунитета на сепаратистките евродепутати Карлес Пучдемон и Тони Комин, които бяха обвинени в Испания за участието си в незаконния референдум за независимост на Каталуния.

Какви са шансовете парламентът да отхвърли искането на Върховния съд? Прочетете повече от Беатрис Риос от EURACTIV.

Повече по темата.

///

РИМ

Плановете на „Лега“ за електорална реформа са отхвърлени. Конституционният съд на Италия отхвърли искането на „Лега“ за референдум за промяна на избирателната система в страната. Референдумът имаше за цел да постави пред италианците въпроса за премахването на пропорционалното разпределение на местата в парламента. При мажоритарна система „Лега“ ще има достатъчно места, за да управлява почти самостоятелно, но съдът определи референдума за “твърде манипулативен”. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

Прочетете на английски: Австрия и В-4 се ​​споразумяха по всички въпроси без ядрения: докладват Владислав Максимов и Зузана Габрижова.

 

БУДАПЕЩА        

Време за намиране на нови съюзници. „Когато дойде време да се реши дали „Фидес“ ще остане в ЕНП, днешното гласуване ще е сериозна причина да се търсят нови съюзници“, заяви министърът по въпросите на семейството и вицепрезидент на „Фидес“ Каталин Новак след като Европейският парламент призова ЕС да конкретизира исканията си и крайните срокове за Полша и Унгария във връзка с подкопаването на принципите на правовата държава и независимата съдебната власт в резолюция, приета в четвъртък (16 януари) (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

///

ВАРШАВА

Венецианската комисия, критична към съдебните реформи. След посещението си в Полша, Венецианската комисия към Съвета на Европа публикува критично становище относно последните спорни съдебни реформи на правителството. Въпреки че становището не е правно обвързващо, то съветва полския парламент да отхвърли предложените правителствени реформи, тъй като засягат свободата на словото на съдиите.

Łukasz Gadzała от EURACTIV Полша разгледа отговора на Полша.

///

БРАТИСЛАВА

Задържан бивш главен прокурор. Националната криминална агенция арестува и обвини бившия главен прокурор Доброслав Трънка за злоупотреба с власт. По време на 7-годишния си мандат Трънка е следвал инструкциите на Мариан Кочнер, който в момента е съден по делото за убийството на Куциак. Съдът все още трябва да реши дали да повдига обвинения срещу Трънка, докато е в ареста. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

 

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Бизнесмен съди премиера. Ивица Тодорич, бивш собственик на „Агрокор” и настоящ собственик на “Фортенова”, обвинен в икономически злоупотреби за милиони долари в аферата “Агрокор”, представи имейли на пресконференция във вторник, доказвайки, че „Агрокор“ е бил цел на групата „Борг“, ръководена от премиера. Тодорич заяви, че сега ще съди премиера Андрей Пленкович.

Други новини – В сряда бе обявено, че нивата на замърсяване на въздуха в Загреб надхвърлят безопасните граници. На следващия ден министърът на околната среда Томислав Чорич посочи, че едва 30% от използваната от хърватите електрическа енергия идва от възобновяеми източници, което е „под средното за Европа“. Сегашният кмет на града Милан Бандич е обвинен, че е игнорирал въпроса, особено след като е получавал оплаквания за проблеми с управлението на отпадъците и замърсяването на града. (Karla Junicic | EURACTIV.hr)

///

СОФИЯ

Мораториум върху вноса на отпадъци. Българското правителство проучва възможността за временна забрана на вноса на отпадъци, включително и от страни от ЕС. Опозицията в парламента обяви, че подобна забрана би противоречала на законодателството на ЕС, тъй като отпадъците са стока, но призова за забрана на вноса на отпадъци от страни извън Съюза. Дебатът започна, след като бяха открити значителни количества незаконно съхранявани отпадъци в България и след като италианската полиция хвана пратка с отпадъци на път за България. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

БУКУРЕЩ

Румъния ще промени избирателното си законодателство. Правителството планира да поеме отговорност в парламента за промяна на законодателството за местните избори, въвеждайки втори тур на кметските избори. Правителството обаче няма необходимото мнозинство, а опозиционните партии обявиха, че ще внесат вот на недоверие. (EURACTIV.ro)

///

ЛЮБЛЯНА

Опозицията иска да върне военната служба. Опозиционната SDS (Словенска демократична партия, ЕНП) предложи да се въведе задължителна военна служба за мъже на 17 години, която ще продължава шест месеца. Според SDS, въвеждането на наборна военна служба след премахването ѝ през 2003 г. би било начин да се гарантира възпирането на военни заплахи, а патриотизмът, осведомеността на национално ниво и психофизическата подготовка ще се повишат.

Други новини – правителството преразгледа програмите си за депониране на радиоактивни отпадъци. В четвъртък (16 януари) хърватското правителство взе под внимание резюмето на третия преглед на програмите за депониране на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво от атомната централа в Кърско, съвместна собственост на Словения и Хърватия, съобщава HINA.

Прочетете повече за прегледа на правителството от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

БЕЛГРАД

Рекордни инвестиции на Европейската банка за възстановяване и развитие в Сърбия. През 2019 г. ЕБВР е инвестирала 516 милиона евро в Сърбия, като по-голямата част от средствата са постъпили в частния сектор и зелената икономика. ЕБВР е подписала над 20 нови проекта и е регистрирала най-голямата инвестиция в страната след присъединяването на Сърбия към ЕБВР през 2001 г. (EURACTIV.rs)

///

САРАЕВО

„Аз съм Тито!“ Върховният представител на Босна и Херцеговина Валентин Инцко и сръбският член на председателството на БиХ Милорад Додик присъстваха на прием, организиран по случай православната Коледа, въпреки че не бяха разговаряли от месеци. На събитието обстановката се нажежи, когато Додик попита Инцко какво прави там, на което Инцко бързо отговори: „Аз съм Тито!“, препратка към бившия югославски лидер Йосип Броз Тито. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

***