Гърция дава 150 евро на младите, за да се ваксинират

“Дължим на младежите жест на признателност заради търпението и постоянството им, особено в подготовка за лятото”, заяви премиерът Кириакос Мицотакис. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Гръцкото правителство обяви плановете си да отпусне 150 евро на всеки млад грък, който е бил ваксиниран или скоро ще получи доза срещу COVID-19. Управляващите нарекоха инициативата „жест на признателност“ преди началото на лятото.

„Freedom pass“ ще предоставя предплатен кредит от 150 евро и ще бъде даден на родените между 1996 и 2003 г. Те трябва да са получили поне една доза ваксина до момента или да резервират, за да получат до края на годината.

Около 940 000 младежи ще имат право да получат „Freedom Pass“ и ще могат да изхарчат средствата за туризъм и културни услуги в страната.

„Дължим на младежите жест на признателност заради търпението и постоянството им, особено в подготовка за лятото“. Това заяви премиерът Кириакос Мицотакис в понеделник (28 юни).

Документът ще покрива разходи за билети за пътуване с лодка и влак, наем на превозни средства, разходи за хотели и къмпинг, както и достъп до културни обекти, кина, театри, музеи, археологически обекти и танцови школи.

Министърът на цифровото управление Кириакос Пиеракакис заяви, че това решение ще подкрепи и културната и туристическата индустрия в Гърция, които са засегнати от пандемията.

„Предлагайки безпрецедентни стимули за младите хора, Гърция не само защитава общественото здраве, но и инвестира, за да даде тласък на ценната за нас туристическа индустрия“, каза той.

Досега в Гърция са поставени осем милиона дози, като почти 33% от населението е напълно ваксинирано.

Мицотакис обясни, че новият „Делта“ вариант се предава по-бързо на хората без ваксини и подчерта необходимостта поне 70% от населението да бъде ваксинирано.

Средиземноморската държава се бори да съживи туристическия сектор, като същевременно избягва нова вълна на пандемията през лятото, която би нанесла сериозни щети на икономика.

Заради новия вариант свързаните с туризма сектори в Гърция се страхуват от възможни нови ограничения за пътуване. Такъв е случаят в Германия и Португалия.

През май подобна мярка беше предприета от Сърбия, като правителството предложи на хората на възраст над 16 години сумата от 25 евро, за да се ваксинират.

В Чехия досега само частни компании като супермаркетите са предлагали на служителите си финансови или други облаги ако се ваксинират.

EURACTIV Чехия предаде, че в страната се провежда дебат за въвеждането на подобна схема от юли, но за момента няма конкретни планове за действие.