Гърция засилва охраната на турската граница

Войник патрулира близо до стоманена ограда, построена по поречието на река Еврос в района на Ферес, на гръцко-турската граница, Гърция, 1 септември 2021 г. [EPA-EFE/DIMITRIS ALEXOUDIS]

Гръцкият министър на външните работи заяви в неделя (10 октомври), че 250 души, допълнителна охрана, ще бъдат разположени на сухопътната граница на страната с Турция, където хиляди търсещи убежище се опитаха да влязат миналата година.

„Ние сме готови и допълнително увеличаваме силите за сигурност, като разположим още 250 полицаи за подпомагане на гръцката гранична служба“, каза министърът на защитата на гражданите Такис ​​Теодорикакос по време на посещение в граничния район Кастаниес, се казва в съобщение на министерството.

През февруари 2020 г. десетки хиляди мигранти се насочиха към Гърция, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще позволи на мигрантите, които искат да достигнат до Европейския съюз, да преминат.

Последваха сблъсъци с търсещите убежище на границата, като гръцката полиция обвини турските си колеги, че са изстреляли сълзотворен газ срещу тях.

След инцидента Гърция инвестира в нов антимиграционен арсенал – камери, радар и 40-километрова стоманена ограда с височина над пет метра, която да покрие част от 200-километровия граничен регион, който се разделя от река Еврос (Мерич на турски език, а Марица на български).

Гръцките власти съобщиха в събота, че аеростат, оборудван с термокамера за дълги разстояния, е бил разположен на летището в Александруполис през август, за да подпомогне наблюдението на границата.

Уредът се управлява от граничната агенция на ЕС Фронтекс.

Гърция заяви, че ще разгледа твърденията за незаконни отблъсквания на мигранти, които се опитват се да влязат от Турция. Тези твърдения дойдоха след мащабно разследване, което бе публикувано в сряда в няколко европейски държави.

Атина няколко пъти отрече каквито и да било нарушения, включително твърдения, че някои от мигрантите са били бити, събличани и ограбвани, преди да бъдат принудени да се върнат Турция.