Гърция и Турция са на прага на ключови преговори

Реджеп Ердоган. [Handout photo/EPA/EFE]

Европейският съюз ще изясни позицията си към все по-измамната Турция през март, когато лидерите от блока ще обсъдят дали да преминат от икономически ограничения заради “незаконни и агресивни“ действия и спорното проучване на газови находища в Източното Средиземноморие към по-тежки санкции.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас повтори, че правото на страната му да разширява териториалните си води “не подлежи на обсъждане“ и че Турция трябва да спазва международното право в това отношение.

В понеделник Дендиас представи на гръцкия парламент законопроект, свързан с континенталния шелф на страната и изключителната икономическа зона, който предвижда разширяване на териториалните води от шест на 12 морски мили в Йонийско море.

В същото време външното министерство на Турция обяви, че двете страни ще възобновят в Истанбул на 25 януари “проучвателните дискусии“, насочени към разрешаване на споровете в Източното Средиземноморие. Тази инициатива съвпада с председателството на Португалия в Съвета на ЕС.

Дискусиите ще определят дали двете страни могат да влязат в официален диалог.

“Междувременно имаше положителни стъпки: турските власти се свързаха с Европейската комисия и някои европейски лидери и изразиха желание за по-положително участие в двустранния дневен ред”, каза външният министър на Португалия Аугусту Сантуш Силва.

Досега обаче държавите-членки на ЕС бяха разделени по отношение на потенциалните санкции срещу Анкара и EURACTIV беше информиран, че засега нищо не се е променило.

Брюксел оказва натиск върху Атина и Анкара да пристъпят бързо към диалог, но все още има какво да се изясни по време на проучвателните дискусии. Гърция например иска да обсъди разликите по отношение на морските зони.

От своя страна Турция заявява, че иска да постави на масата всички висящи въпроси, включително  демилитаризацията на островите.

Интересното е, че Европейската комисия избягва всеки въпрос, свързан със съдържанието на бъдещия диалог. При всички случаи обаче е ясно, че евроинституците искат да се сложи край на конфликта с Турция.

Дипломатите от ЕС разчитат също на перспективата встъпващата администрация на американския президент Джо Байдън да упражни натиск и да помогне за решаването на споровете с Анкара.

Но това далеч не е всичко, което се предвижда.

“През март е петата годишнина от сключването на споразумението за миграцията и бежанците между ЕС и Турция от 2016 г. и ние се надяваме, че тази годишнина ще бъде повод да преразгледаме нашето партньорство и да развием взаимно сътрудничество“, подчерта Сантуш Силва.

Европейската комисия обаче отказа да коментира тази седмица предложението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за актуализиране на миграционния пакт от 2016 г., предназначен да спре мигрантите да достигат до европейските брегове. Ердоган проведе телефонен разговор с председателя на комисията Урсула фон дел Лайен.

“Темата още е в процес на обсъждане“, заяви главният говорител на Комисията Ерик Мамер.

Този “процес“ може да продължи до следващия четвъртък, когато в Брюксел се очаква турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Чавушоглу заяви в интервю, че ЕС е “прекалено политизирал“ преговорите между Анкара и Брюксел.

Според Анкара ЕС “трябва да възприеме по-позитивен подход и да запази отворена перспективата за членство на Турция“.