Гърция настоява за санкции срещу Турция

Ще бъдат обсъдени всички открити въпроси между ЕС и Турция, от незаконните сондажи в Средиземноморието до участието на Турция в Либия и Сирия. Но за Европейската комисия засега налагането на санкции не подлежи на обсъждане. [EPA / FATIH AKTAS]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

АТИНА Министърът на външните работи на Гърция поиска от ЕС списък на потенциалните санкции срещу Турция в случай, че Анкара престъпи гръцката територия. В отговор на все по-провокативното поведение на Турция,  източници от Брюксел миналата седмица посочиха, че в момента приоритет трябва да е диалогът.

Прочетете цялата статия на  Сарантис Михалопулос: ЕС призовава за диалог с Турция, Атина разчита на Париж

///

БЕРЛИН

След безредиците на 21 юни в Щутгарт, в които участваха около 500 души, началникът на местната полиция обяви, че иска да публикува информация за произхода на заподозрените. Идеята беше разкритикувана бързо. Прочетете повече от Сара Лоутон от EURACTIV Германия.

///

ВИЕНА

Курц определя условия за МФР и Фонда за възстановяване на ЕС. Средствата от дългосрочния бюджет на ЕС и от Фонда за възстановяване на блока трябва да бъдат разпределени “в правилните райони”, посочи австрийският канцлер Себастиан Курц в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung в неделя (12 юли). Двете предложения трябва да бъдат договорени по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък. Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

БРЮКСЕЛ

Белгийското министерство на външните работи публикува актуализиран списък с ограничения на пътуване за региони и страни в Европа. Прочетете повече от Александра Бръзовски от EURACTIV.

///

ЛОНДОН

Обединеното кралство представя нов план за граничен контрол. В неделя (12 юли) Великобритания представи планове да похарчи 705 милиона паунда (800 милиона евро) за нова инфраструктура в пристанищата и граничните пунктове по-малко от шест месеца преди да напусне единния пазар на ЕС. Вижте цялата статия тук.

(Бенджамин Фокс | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Италианското правителство се готви да поднови мерките срещу коронавируса, които трябва да изтекат във вторник (14 юли). Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанса коментира, че ще е нужна максимална предпазливост, тъй като броят на заразените в световен мащаб достигна нов пик в неделя (12 юли). В глобален мащаб бяха регистрирани общо 220 000 нови случая. Прочетете повече от Електико Фолис от Италия.

///

ЛИСАБОН

План за икономическо възстановяване 2020/2030. Португалската икономика може да се свие с 12% през 2020 г., според прогнозите в предварителната версия на плана за икономическо възстановяване, изготвен от Антонио Коща Силва.

В документ от 120 страници, озаглавен “Стратегическа визия за плана за икономическо и социално възстановяване на Португалия 2020-2030 г.”, Коща Силва подчертава, че Португалия може да се изправи пред една от най-тежките кризи в историята си. Прочетете повече от Бруно Диас от Lusa.pt.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Вероятен втори мандат за Дуда. По време на балотажа на президентските избори настоящият президент на Полша Анджей Дуда (“Право и справедливост”) получи 51,21% от гласовете, а неговият опонент Рафал Тшасковски (Гражданска платформа) – 48,79% при преброяване на 99,97% от бюлетините. Избирателната активност беше най-високата в Полша в историята на президентските избори с 68,9%. Прочетете повече от EURACTIV Полша.

///

ПРАГА

След отварянето на границите много чехи решиха да прекарат ваканцията си в чужбина, особено в Хърватия. След две седмици летни ваканции първите от тях се връщат у дома. “Вече регистрирахме първите заразени, прибиращи се от почивка”, потвърди чешкият здравен министър Адам Войтех пред Seznam Zprávy. Регистрирани са обаче само няколко такива случая, а не десетки, посочи Войтек.

(Анета Захова, EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Унгария отново въвежда ограничения за пътуване. Заради ситуацията в съседните държави унгарското правителство обяви, че вече ще класифицира страните чрез цветови кодове – зелен, жълт и червен.

Засега България, Румъния, Сърбия, Швеция и Обединеното кралство са сред страните, маркирани с жълто, докато Беларус, Грузия и Украйна са в червения списък. Новите ограничения за пътуване ще се прилагат от сряда (16 юли). (Владислав Максимов | EURACTIV.com)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Десетки хиляди българи се включиха в неделните протести в София и други големи градове с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Столицата стана свидетел на шествие, което е незапомнено с размера си от юнските протести срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 г.

В петък вечерта Борисов обяви, че няма да подаде оставка. Не заради властта, а защото няма кой друг преведе страната през кризата.

Прочетете цялата статия на Красен Николов: Хиляди българи излязоха на протест в защита на демокрацията

///

ЗАГРЕБ

В събота (11 юли) Хърватия регистрира най-високия дневен прираст на случаите на заразени с коронавирус – 140. Настоящият брой заразени е 1117, а общият брой регистрирани случаи от началото на пандемията е 3 722 души.

След ръста на заразените, от понеделник (13 юли) защитните маски ще бъдат задължителни в болниците, ресторантите, баровете, магазините, градския транспорт и други закрити публични места. Министърът на здравеопазването Вили Берош обяви, че няма да има нова карантина и че се надява броят на случаите през есента да спадне.

Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

ЛЮБЛЯНА

Остри критики към премиера във връзка с коментар за Сребреница. Премиерът на Словения Янез Янша стана обект на критики у дома и в Босна и Херцеговина. Той публикува пост в Туитър, в който посочва, че Сребреница (25-та годишнината от събитията беше на 11 юли) е нямало да се случи, ако ООН беше осъдило комунистическия геноцид след Втората световна война по същия начин, по който е осъдил и Холокоста. Лидерът на социалдемократите, евродепутатът Таня Фаджон, определи туита като безсрамен.

(Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

БЕЛГРАД

Сърбия и Косово се съгласяват да възобновят диалога. Специалният представител на ЕС за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, Мирослав Лайчак, коментира в неделя (12 юли), че видеоконференцията между представители на Сърбия, Косово и ЕС е постигнала съгласие за ключовите елементи на диалога между Белград и Прищина. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***