Гърция няма да изпраща повече оръжия за Украйна

Атина не планира да изпраща повече военно оборудване в Украйна, обяви в сряда гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос. [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

Атина не планира да изпраща повече военно оборудване в Украйна, обяви в сряда гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос.

Той каза, че не бива чрез изпращане на повече оръжия защитата на собствената територия на страната да бъде отслабвана, особено на островите.

„Отбранителната техника, която изпратихме в Украйна, идва от нашите запаси. Пред нас не стои въпроса за  изпращане на повече оръжия“, каза той пред гръцките депутати по време на парламентарна дискусия.  

Гръцкото правителство вече изпрати в Украйна два транспортни самолета C-130, натоварени с военна помощ, като автомати „Калашников“ и преносими ракетни установки.

Според допитването, проведено от  MEGA TV , 66% от гърците не са съгласни с изпращането на военно оборудване в Украйна, а 29% подкрепиха решението на правителството.

Панайотопулос се позова на отношенията с Турция, като каза: „Това не е най-добрият момент да се говори срещу Турция, защото съюзниците искат да гарантират, че Турция остава обвързана с НАТО“. 

Гърция съобщи в сряда, че турски  изтребители са нарушили въздушното пространство на Атина единадесет пъти, прелитайки на много ниски височини над гръцки острови, някои от които дори са  населени.

Междувременно администрацията на американския президент Джо Байдън обяви в сряда допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара, с което общият размер на отпусната от САЩ досега помощ на страната от началото на руската инвазия, възлезе на над 2.4 млрд. долара.

Пакетът от военна помощ включва артилерийски системи, артилерийски снаряди и бронирани бойни машини.

Според Белия дом американският президент е дал също зелена светлина за доставки на хеликоптери на Украйна. Целта на тази нова помощ според Вашингтон е да помогне на Украйна да отблъсне голяма руска офанзива в източната част на страната.