Гърция обвини НАТО, че забравя своите ценности

Междувременно турски дипломат заяви пред EURACTIV, че повторното отваряне на "града-призрак" Вароша в Кипър е "хуманитарен акт". [EPA-EFE / KHALED ELFIQI]

Гръцкият външен министър Никос Дендиас каза в интервю за вестник Asharq Al Aswat , че “би искал НАТО да не забравя, че освен съюз на държави, това е съюз, основан на конкретни ценности. И това задължава НАТО, когато някой от членовете му направи грешка, да го заяви ясно. Досега не го е направил.”

Дендиас имаше предвид неутралната позиция на НАТО по отношение на Турция и скорошната криза в Източното Средиземноморие, в която алиансът не взе страна. Той призова Атина и Анкара да облекчат напрежението и да деескалират ситуацията в региона.

Дендиас повдигна и въпроса за Кипър и по-специално предложението на Турция за създаването на две държави като решение за инвазията през 1974 г. Всъщност Турция иска разделение на острова на две държави. И Гърция, и Турция са членки на НАТО, но Кипър не.

“Няма решение за две държави“, подчерта Дендиас и добави, че единственото приемливо решение според международното право ще бъде обединението на средиземноморския остров.

Дебатът за бъдещето на Кипър се разгорещи с началото на новите преговори между двете страни. Междувременно кораб на турската брегова охрана изстреля предупредителни изстрели срещу кипърска патрулна лодка близо до контролната линия край северното крайбрежие на острова, съобщават кипърските медии.

“ЕС не може да мълчи пред враждебното поведение на Турция“, коментира Манфред Вебер, ръководител на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Атина и Никозия са в готовност за посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 20 юли във Вароша – курорт, който турската армия огради веднага след инвазията в Кипър през 1974 г.

Кипърските гърци, които избягали от Вароша, не са имали право да се връщат и сега на практика градът е призрак.

Пресата в Атина предполага, че Ердоган ще обяви едностранното повторно отваряне на града и намерението на Турция да използва туристическия му потенциал.

В резолюция от ноември 2020 г. Европейският парламент осъди подобен ход, като заяви, че това ще подкопае усилията за обединението на острова. 

“Хуманитарен акт“

На въпрос на EURACTIV, Дамла Гуклу, представител на кипърските турци в ЕС, каза, че Анкара счита откриването на затворената зона Мараш (Вароша на турски) като “хуманитарен акт“.

“Разглеждаме повторното отваряне на затворената зона на Мараш като хуманитарен акт, който ще бъде от икономическа полза както за кипърските турци, така и за кипърските гърци. В момента се извършват инфраструктурни, екологични и озеленителни дейности в затворената зона на Мараш и стъпките, предприети от нашето правителство, зачитат правата на собственост и са в съответствие с международното право“, каза тя.

Гуклу добави, че Мараш е част от територията на “Турската република Северен Кипър“  – която е призната само от Турция – и постепенното му отваряне е “положително развитие, което е получило много внимание, с 250 000 посетители към момента, включително кипърските гърци.”

Тя каза, че специализирана комисия в Мараш, която е съставена от специалисти и експерти, е провела научно проучване за определяне на бъдещи стъпки по отношение на района. Проучването вече е завършено.

“Комисията за недвижимо имущество, призната за ефективно вътрешно правно средство за защита от Европейския съд по правата на човека, има правомощията да разглежда молбите и да взема решения по исковете за собственост, като предоставя средства за защита под формата на реституция, обезщетение и / или замяна“, заключи тя.

Дамла Гуклу обаче отказа да коментира слухове, според които чуждестранни компании, особено британски, са изразили интерес да инвестират в туристическите планове на Турция във Вароша.

Кипърското министерство на външните работи публикува видео, обясняващо ситуацията по отношение на Вароша. Можете да видите видеото тук .