Гърция обвини Турция, че изтласква мигранти на нейна територия

Турската брегова охрана придружава мигранти, за които се твърди, че са били изтласкани от страната на Гърция, в Баликесир, Турция, 10 април 2021 г. [EPA/EFE ERDEM SAHIN ]

Гръцките власти излъчиха видео във вторник (9 ноември), което показва гумена лодка, пълна с мигранти и ескортирана от две турски лодки, които според тях се опитват да изтласкат мигрантите в гръцки води.

Атина редовно обвинява Анкара, че не предприема достатъчно действия за ограничаване на контрабандистите, които изпращат мигранти в опасни лодки към бреговете й в нарушение на споразумението с ЕС от 2016 г.

Европейският съюз и Анкара подписаха споразумение през март 2016 г., според което Турция трябва рязко да намали потока от мигранти през своята територия към България и Гърция в замяна на милиарди евро финансова помощ.

И Гърция, и Турция се обвиняват взаимно, че не спазват споразумението, което бе подписано след като повече от милион мигранти и търсещи убежище влязоха в ЕС през 2015 г.

„Видеото показва без съмнение усилията на корабите на турската брегова охрана да направят опасни маневри, за да насочат лодката към гръцките води, източно от Лесбос“, се казва в изявление на гръцката бреговата охрана.

„За пореден път Турция се държи като „пиратска държава“ в Егейско море, като нарушава ангажиментите си с Европейския съюз“, каза гръцкият министър по морските въпроси Янис Плакиотакис.

Премиерът Кириакос Мицотакис обвини Турция, че „инструментализира миграцията“ по време на разговори с нидерландския си колега Марк Рюте, който е на официално посещение в Атина.

„Да, ние прихващаме лодки, които идват от Турция, както имаме право да направим в съответствие с европейския регламент, и чакаме турската брегова охрана да дойде и да ги вземе, за да ги върне в Турция“, каза Мицотакис на въпрос на репортер за предполагаемите гръцки отблъсквания на мигранти.

„Така че не прехвърляйте вината върху Гърция, а върху онези, които систематично инструментализират миграцията“, допълни той.

Едноминутното видео показва два турски кораба, които правят рязка маневра пред лодка, която превозва най-малко 15 мигранти.

След това се виждат корабите и лодката да се връщат към турския бряг.

Видеото беше публикувано пет дни, след като германският евродепутат Корнелия Ернст посети гръцкия остров Самос с екип, който да разследва поведението на Гърция спрямо мигрантите.

Ернст каза, че екипът е открил петима сомалийски мигранти, които са се укривали, след като са пристигнали предишната нощ, и ги е предал на гръцката полиция.

„За мен е ясно, че чрез намирането им и предаването им на гръцката полиция е предотвратено потенциално отблъскване“, написа тя в Туитър.

„Прочетох твърде много доклади за отблъскване, за да повярвам, че биха могли да не им дадат убежище, ако ние не бяхме там“, добави Ернст.

Гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи разпореди разследване.

Строгият граничен контрол на Гърция беше разкритикуван от правозащитни групи. Според тях гръцката брегова охрана е участвала в незаконно принуждаване на мигранти да се връщат в Турция на примитивни плавателни съдове.

Атина последователно отрича обвиненията, като настоява, че спасяването на животи в морето е приоритет за гръцката брегова охрана.