Гърция отпуска 330 млн. евро за отваряне на ресторанти и барове

Столове са натрупани пред затворен ресторант в централната част на Атина, Гърция, 03 ноември 2020 г. [EPA-EFE / YANNIS KOLESIDIS]

Гърция ще отпусне на ресторантите и баровете, които останаха затворени с месеци,  около 330 милиона евро допълнително финансиране. Целта е да могат да отворят отново през следващите седмици, съобщиха служители в четвъртък.

Повече от 70 000 ресторанти, барове и кафенета са затворени от ноември, когато бяха наложени строги ограничения, за да се овладее втората вълна от пандемията. Промишлените асоциации изчисляват, че вероятно всяко пето заведение може да не успее да отвори врати преди летния туристически сезон.

“Нашата цел е ясна  да отворим вашия бизнес възможно най-скоро“, каза премиерът Кириакос Мицотакис по време на среща с министри и представители на сектора.

Всеки бизнес може да получи безвъзмездна помощ до 100 000 евро, ако отговаря на условията. Помощта е покриване на разходите за възобновяване, като общият пакет възлиза на 330 милиона евро, се казва в изявление на финансовото министерство в Атина.

Служители от правителството заявиха миналия месец, че ресторантите могат да се отворят по-късно през април преди планираното отваряне на туристическия сектор от средата на май.

Секторът вече е получил 1 милиард евро от държавата като евтини заеми и други безвъзмездни средства.

Гърция все още се възстановява от дългогодишната дългова криза. Страната беше изпаднала в дълбока рецесия, която заплашва да се върне заради пандемията. Сега  надеждите са за съживяване на икономиката благодарение на жизненоважния летен туристически сезон.

В сряда гръцките власти облекчиха някои от мерките срещу COVID-19, за да облекчат умората на хората от продължителното затваряне. Малките магазини вече работят отново.