Гърция предлага трета доза, а хиляди здравни работници са отстранени

Миналата седмица мярката, предвиждаща прекратяване на работата на неваксиниран здравен персонал, влезе в сила, в резултат на което 10 000 здравни служители бяха отстранени от работа. [Shutterstick/Ververidis Vasilis]

От 14 септември гръцките граждани ще могат да получат трета доза от ваксината срещу COVID-19, съобщиха здравните власти в понеделник. Междувременно правителството реши да наложи тежки глоби, след като беше разкрит скандал с хиляди фалшиви сертификати за ваксинация.

След Франция, Гърция реши да ваксинира с бустерна доза. Мярката първоначално ще засегне хората в старческите домове и тези над 60-годишна възраст. Ще се ваксинират приоритетно хората с повишен риск от заболявания, тези със слаба имунна система, като и пациенти с рак.

Според проучване, 64,2% от гръцкото население е било напълно ваксинирано, а 67% са получили първата доза.

Миналата седмица мярката, която предвижда освобождаване от работа на неваксиниран здравен персонал, влезе в сила, в резултат на което 10 000 служители бяха отстранени от работа.

Гръцкият парламент прие закон, с който ваксинацията срещу коронавирус става задължителна за заетите в държавните, общинските и частните лечелни заведения. Според закона, ако някой здравен служител не се ваксинира, ще бъде временно отстранен от работа без право на трудово възнаграждение в интерес на общественото здраве.

Този ход предизвика сериозен недостиг на персонал в сектора на общественото здравеопазване и затова здравният министър Танос Плеврис подписа в понеделник поправка, която им позволява да се върнат на работа, ако се ваксинират с първа доза от ваксината.

Междувременно в Атина се разрази скандал с фалшиви сертификати за ваксинация.

По-специално беше разкрито, че село с 6000 жители в Северна Гърция е приложило 40 000 дози. Правителството реши да наложи 5000 евро глоби за тези, които участват в предоставянето на фалшиви сертификати.