Гърция притиска „сигурна“ Турция да приеме мигранти

Международната общност заявява, че ще държи отговорни имащите властови позиции на територията на Афганистан за защитата на човешкия живот и имущество, както и за незабавното възстановяване на обществения ред и сигурност. [ Shutterstock / Anjo Kan ]

Турция е безопасна страна за повечето хора, търсещи убежище, които сега са настанени на гръцките острови, обяви гръцкото министерство на миграцията. Атина се стреми да ускори преместването на част от мигрантите в източната си съседка.

Според споразумението от 2016 г. между Европейския съюз и Турция, Анкара трябва да приеме сирийските бежанци от Гърция на своя територия, ако те не са изправени пред сериозни рискове там.

„Турция е безопасна страна за търсещите убежище от Сирия, Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Сомалия съгласно съвместния указ, приет от министерствата на външните работи и миграцията“, заявиха гръцките миграционни власти в изявление в понеделник (7 юни).

„В съседната страна те не са в опасност заради своята религия, националност, политически убеждения или включване в социална група и могат да потърсят убежище по-скоро в Турция, отколкото в Гърция“, се добавя в него.

Министърът на миграцията Нотис Митарачи заяви: „Това ще бъде голяма стъпка към намаляване на нелегалния поток от мигранти“ и ще принуди Турция да приеме отново тези, на които е отказано убежище на гръцките острови.

През последните 15 месеца Турция отказа да приеме 1453 бежанци, които гръцките власти искат да върнат обратно. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви през февруари 2020 г., че ще позволи на мигрантите, които се стремят да стигнат до Европейския съюз, да преминат през Турция.

Десетки хиляди се втурнаха към Гърция през прехода между Кастаниес и Пазаркуле, от турската страна на границата. Там избухнаха сблъсъци, които продължиха няколко дни.

В началото на април Гърция обвини Турция, че се опитва да „предизвика ескалация на напрежението“ в Егейско море с „опасни“ маневри и незаконна помощ на мигрантите.

Между януари и април малко повече от 1000 души, търсещи убежище, достигнаха гръцките брегове, според агенцията на ООН за бежанците.

Гръцки правителствени източници разказаха пред EURACTIV, че 62% от молбите за убежище през 2020 г. и 50% през първото тримесечие на 2021 г. са подадени от хора от Сирия, Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Сомалия.

Същите източници обясниха, че оттук нататък молбите на търсещи убежище от тези пет държави няма да бъдат разглеждани и те ще бъдат върнати бързо в Турция.

С този ход Гърция се стреми да изпрати съобщение до тези, които планират да се отправят към нейните брегове, за да стигнат до европейските страни, че е безсмислено да го правят. Атина иска да стане ясно, че мигрантите съвсем бързо ще бъдат върнати в Турция.

Гръцките власти твърдят, че почти 90% от търсещите убежище в Гърция на практика искат да се преместят в други страни от Европейския съюз.