Гърция ратифицира внушително споразумение за отбрана със САЩ

Гръцкият външен министър Никос Дендиас каза, че споразумението за взаимна отбрана между Гърция и САЩ е инструмент, за да се чувстваме в безопасност и да разширим хоризонтите. [EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS]

Очаква се гръцкото правителство да ратифицира в четвъртък внушително споразумение за отбрана със Съединените щати за задълбочаване на американското военно присъствие в четири нови военни бази. 

Опозицията реагира, като заяви, че правителството не е договорило правилно новото споразумение. В същото време с внезапен ход президентът на САЩ Джо Байдън поиска от лидерите на Конгреса да одобрят продажбата на модерни оръжия като реактивни изтребители F-16 и друго оборудване за турската армия.

Новото споразумение за отбрана, подписано през октомври 2021 г., се счита за важно за външната политика на Гърция, като се има предвид ескалацията в по-широкия регион, особено конфликтите със съседна Турция. 

„Всеки ще гласува за това как възприема стратегическите съюзи на страната“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. 

Гръцкият външен министър Никос Дендиас каза, че споразумението за взаимна отбрана между Гърция и САЩ е инструмент, благодарение на който ще се чувстваме в безопасност и ще разширим хоризонтите си. 

„Вярваме в необходимостта Гърция да бъде отворена към страните от Балканите и да не бъде пленник на гръцко-турските спорове“, посочи Дендиас.

Гласуването идва преди важното посещение на Мицотакис във Вашингтон в понеделник, където той ще се срещне с Байдън и ще бъде първият гръцки лидер, който ще се обърне към Конгреса на САЩ.

Основната опозиция, лявата партия „Сириза“, се очаква да гласува против споразумението, обвинявайки консерваторите, че дават всичко на Вашингтон, без да получат нищо.

Доклад на „Уолстрийт Джърнал“ наля масло в огъня като съобщи, че Байдън е поискал от лидерите на Конгреса да одобрят продажбата на модерни оръжия и друго оборудване за турския флот, като например реактивни изтребители F-16. 

В доклада се казва, че продажбата на нови самолети F-16 на Турция може да помогне за облекчаване на напрежението между двата съюзника в НАТО и да попречи на Анкара да се доближи още повече до Русия и Китай.

„Байдън дава F-16 на Турция, докато Мицотакис дава военни бази на САЩ“, коментираха от „Сириза“ и дабавиха, че правителството провежда „най-опасната“ външна политика в най-критичния момент в развитието на Балканите и „в ущърб на интересите на гръцкия народ”.