Гърция ускорява електрификацията на транспорта

Посредством субсидиите крайната цена на електрически автомобил се очаква да бъде намалена средно с 25%, спадът в цената ще бъде дови по-висок за мотоциклети, скутери и велосипеди.[Shutterstock/Herr Loeffler]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

АТИНА. Гръцкото правителство предложи законопроект, който ще ускори електрификацията на транспорта чрез редица стимули, съобщават гръцките медии. “Фондът за възстановяване на Европейската комисия обхваща електромобилността и осигурява финансиране за 1 милион зарядни устройства в цяла Европа. Очакваме европейско финансиране, за да продължим тези усилия”, посочи министърът на околната среда Костис Чатзидакис.

Заради субсидиите се очаква крайната цена на електрически автомобил да намалее средно с 25%. Спадът в цените ще бъде дори по-висок за мотоциклети, скутери и велосипеди.

Прочетете повече от Сарантис Михалопулос.

///

БЕРЛИН

Безредици в Щутгарт. Група от около 500 души, предимно мъже, са обикаляли по улиците на Щутгарт в събота вечер (20 юни). Те са чупили прозорци, разграбвали са магазини и са хвърляли камъни и бутилки по полицията. 19 служители са ранени, а 24 души са в ареста. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

Серия от локални огнища на COVID-19 в Германия увеличи броят на заразени с коронавирус значително над прага, поставен от правителството. Това включва огнището в месокомбината в Северен Рейн-Вестфалия, в който са регистрирани повече от 1300 заразени. Регионалният премиер Армин Лашет (ХДС) все още не иска да наложи карантина в областта.

///

БРЮКСЕЛ

Повече полицаи от района на Иксел в Брюксел ще следят за спазването на правилата за дистанция в борбата срещу коронавируса. Информацията идва, след като в събота вечер полицията се намеси, за да разпръсне стотици млади хора, събрали се на площад “Флаже” в района.

///

Белгийските граждани, кандидатстващи за безплатен железопътен пропуск за насърчаване на туризма в страната, ще получат 12 безплатни пътувания. Това реши Съветът за национална сигурност на Белгия на срещата си през почивните дни. Пътуванията могат да бъдат използвани в рамките на шест месеца и ще важат от средата на август. Инициативата бе критикувана от националната железопътна служба на Белгия, тъй като не е била консултирана предварително от правителството. Министрите обаче вече обещаха допълнителни средства за компенсиране на загубата на доходи по време на пандемията от COVID-19. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

///

ЛОНДОН

Заведенията са готови да отворят врати. Очаква се премиерът Борис Джонсън да обяви следващата фаза от облекчаването на мерките върху бизнеса и социалното дистанциране във вторник. Това вероятно ще доведе до отваряне на пъбовете и започването на работа на  хотелиерския сектор от 4 юли.

Ресторантите и кината също ще отворят врати, а правилото за социално дистанциране от 2 метра вероятно ще бъде облекчено, посочиха правителствени служители. (Бенджамин Фокс | EURACTIV.com)

///

ВИЕНА

Летни ваканции у дома. Около 60% от австрийците възнамеряват да прекарат лятната си ваканция в планините в страната, въпреки че Австрия отвори границите си преди седмица, показва проучване на “Галъп”. Само 28% от анкетираните възнамеряват да заминат в чужбина.

(Филип Грюл | EURACTIV.de)

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Миналата седмица италианският премиер Джузепе Конте свика поредица от срещи, за да съгласува обща стратегия за възстановяване след кризата, заедно с представители на профсъюзите, индустрията и експерти от различни сектори. “Много граждани ми писаха през последните няколко седмици, за да ме уведомят за текущото положение, в което е поставен бизнесът им”, посочи премиерът.

Според Конте, срещите “допринесоха за разработването на план за възстановяване, който би бил в интерес на всички”. Въпреки че новият план ще бъде представен през следващите седмици, премиерът иска първо да се срещне с опозицията. Прочетете повече от Алесандро Фолис от EURACTIV Италия.

///

МАДРИД

След 98 дни Испания сложи край на извънредното положение. В неделя Испания влезе в т. нар. “нова нормалност”. Извънредното положение беше преустановено, но социалното дистанциране, хигиенните мерки и задължителната употреба на маски ще останат в сила, докато не се намери ваксина срещу COVID-19. Прочетете повече от EuroEFE.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ПРАГА

Бабиш срещу Европейския парламент. В петък (19 юни) Европейският парламент одобри резолюция, атакуваща чешкия министър-председател Андрей Бабиш. В ролята си на премиер той взима участие в изпълнението на бюджета на ЕС, като в същото време продължава да контролира агрохимическия холдинг “Агроферт”. Много евродепутати от партията на Бабиш “АНО” от групата “Обнови Европа” гласуваха в подкрепа на резолюцията. Прочетете как реагира чешкият премиер тук.

Прочетете също: “Czech PM slams EU ‘interference’ over subsidy misuse

///

БРАТИСЛАВА

Новоназначеният представител на правителството по въпросите на семейството, Петра Кристуфкова (“Ние сме семейство”), обяви оставката си само няколко дни от встъпването си в длъжност. Това стана, след като стана ясно, че през 2009 г. Кристуфкова е била на почивка на яхтата на Мариан Кочнер, който в момента е изправен пред съда за убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му през 2018 г. Избраният народен представител Кристуфкова, чието назначение беше широко критикувано заради липсата ѝ на опит, отрече да има близки отношения с Кочнер. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Без паника. “Не трябва да се паникьосваме, че броят на пациентите с коронавирус се е увеличил. Не призовавам към по-строги мерки срещу коронавируса, но трите Д трябва да се спазват – дисциплина, дезинфекция и дистанция”, каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет в петък.

Премиерът обясни, че страната няма да въведе нови мерки срещу COVID-19, защото това ще предизвика паника и ще изложи икономиката на много по-голям риск, като добави, че решенията се основават единствено на експертни съвети. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

ЗАГРЕБ

Нова вълна? Понастоящем Хърватия преживява фаза на т. нар. реепидемии. Броят на новозаразените пациенти за период от 24 часа се е увеличил и в момента е около 18. Въпреки че всички заразени с COVID-19 пациенти преживяват симптомите леко, гражданската отбрана на страната призовава хората да останат отговорни и да поддържат социална дистанция. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

ЛЮБЛЯНА

Правителството на Словения отбеляза първите си 100 дни, а анализатори посочиха, че то остава твърдо зад руля, въпреки кризата с коронавируса и натиска, идващ от разделената опозиция.

Правителството на Янез Янша не се поколеба да смени висши държавни служители, включително в армията, полицията, разузнавателните служби, надзорния съвет на държавния телеком, както и в Националната служба за статистика. Брюксел не посрещна благосклонно промените. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

***