Премиерът обеща по 75 лева на всеки ваксиниран пенсионер

Кирил Петков [стопкадър]

Всеки решил да се ваксинира или вече ваксиниран пенсионер, ще получи 75 лева еднократна добавка към пенсията. Пари ще получат и всички над 65 години, които си поставят бустерна доза. Парите ще се плащат след първа и трета доза. Програмата ще е отворена от началото на януари до 30 юни. Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков. В четвъртък, 23 декември, той представи нови икономически стимули за ваксинация.

Тези пенсионери, които вече са се ваксинирали с три дози, ще получат същия бонус като тези, които тепърва ще се ваксинират.

„Надеждата ни е, че ако през януари или февруари успеем да ваксинираме 300 000 от нашите съграждани над 65 години, това би трябвало да ограничи възможността за запълване на болниците в следващата вълна с осезаем процент“, обясни Петков и добави, че е това е доброволна мярка – „всеки носи отговорност за собственото си здраве и има право да реши дали да се ваксинира, или не“.

Той подчерта обаче, че освен личен избор имаме и обществена отговорност. „От индивидуалните решения на всеки от нас зависи дали през следващите месеци отново ще имаме запълнени болници, дали държавният бюджет ще изхрачва ужасно много пари за лечението на ковид пациенти, дали хора с други болести ще могат да отиват до болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно, дали нашите близки ще бъдат здрави. Време е да запретнем ръкави“, заяви премиерът.

Петков каза,  че в момента има голяма опасност новият вариант „Омикрон“ да дойде в България в средата или края на януари, затова основен приоритет за българското правителство е да направи всичко възможно да се намали броят на починалите от ковид. Той посочи, че е мит, че ваксинацията влияе на бременността и ваксините имат много странични ефекти.

„Всичко това са грешни информации. За съжаление, в момента България продължава да е най-ниско ваксинираната държава в Европа. Още по-страшно би било, ако този процес се запази докато нашите европейски партньори вече са с високо ниво на ваксинация“, допълни той.

Премиерът смята, че ако не се вземат мерки, ще има икономически последици. Има опасност България да се превърне в ковид дестинация и приходите от туризъм да се намалят чувствително. В този случай пък децата отново ще трябва да учат дистанционно и ще има натиск върху бизнеса.