Данаил Кирилов напусна и парламента

Данаил Кирилов се бе зарекъл да подаде оставка, ако комисията "Юнкер" не вдигне монитогинга. [Дневник,партньор на EURACTIV България]

Данаил Кирилов, който в края на август подаде оставка като правосъден министър, вече не е и народен представител. Мястото му в Народното събрание се пазеше по закон, докато е част от изпълнителната власт.

Парламентът гласува в сряда, 9 септември, и прекратяването на пълномощията му като народен представител. За това решение бяха 127 депутати, трима гласуваха против, а петима се въздържаха.

Кирилов не бе министър от началото на този кабинет на Борисов. Той прие поста след оставката на Цецка Цачева, която напусна заради скандала “Апартаментгейт”. Преди това беше шеф на парламентарната правна комисия.

Той се закани да се оттегли от поста, ако ЕК не свали наблюдението върху България до края на мандата на комисията “Юнкер”, но не изпълни заканата си.

Кирилов не даде мотиви за оттеглянето си като министър. Преди да го направи обаче, срещу него се събраха много критики заради проекта за нова конституция, предложен от ГЕРБ.

След като във Фейсбук Кирилов нарече Христо Иванов Спондж Боб и се подигра на акцията му в парк “Росенец”, Борисов му забрани да пише в социалните мрежи. Кирилов коментира още, че има списък с хора, които го наричат Барни Ръбъл.

На 3 септември неговата заместничка Десислава Ахладова бе избрана от депутатите за нов министър на правосъдието.

Димитровградчанинът Данаил Кирилов е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет, припомня в. “Сега”. През 1997 г. става член на БСП. През 1998 г. поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев. През 2001 г. Кирилов влиза в изпълнителната власт като началник на кабинета на министъра на регионалното развитие в кабинета на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев. По-късно става общински съветник в София, избран от БСП. През 2007 г., когато Бойко Борисов става кмет на София, един от общинските съветници, които привлича към себе си, е Кирилов.

Данаил Кирилов наследи Искра Фидосова като юридическото острие на ГЕРБ. Той беше втори мандат председател на правната комисия в парламента, преди скандалът “Апартаментгейт” да освободи министерското кресло, заемано дотогава от Цецка Цачева.

В правната комисия той сложи подпис под едни от най-спорните законопроекти, от които прозираха лобистки интереси. “Тези предложения съм поел грижата и отговорността да бъда техен предложител.” Тази емблематична реплика на Кирилов, изпусната покрай поправки в НПК, може да се отнесе към целия му законодателен стил, пренесен сега и в Министерството на правосъдието.

Като министър Кирилов има запомнящи се включвания. Като например, когато ходи да “джурка” дела във ВКС и поиска съдът да бъде проверен от “бял хакер”.”Поредна и последна причина за това наше искане беше посещението му във Върховния касационен съд, където той освен неадекватно поведение показа и фрапиращо непознаване на нормативната уредба, уреждаща процедурата по разпределение на дела”, написаха по този повод адвокати и му поискаха оставката.

Цветисти са и някои от участията му като председателстващ Висшия съдебен съвет, когато открито напада малцинството в кадровия орган. Това му поведение се открои особено при избора на Иван Гешев за главен прокурор.