Дания въвежда “корона пропуск“, глобата за нарушителите е до 6000 евро

Клиент показва отрицателен тест за COVID-19 във фризьорски салон в Кюге, Дания, 6 април 2021 г.   [EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen]

Датските власти ще изискват гражданите да представят сертификат, че са ваксинирали или имат отрицателен тест срещу Covid, за да могат да ползват определени услуги. Ако не го направят, датчаните ги грозят солени глоби.

Дания стана една от първите европейски държави, които въведоха такова изискване.

“Корона пропускът” удостоверява, че човекът е ваксиниран, има отрицателен тест през предходните 72 часа или е преболедувал от две до 12 седмици по-рано.

“Направих тест в събота, така че той е валиден до този следобед и съм свикнал да се тествам всяка седмица или няколко пъти седмично, така че всъщност не е неудобство за мен“, каза Рун Хойсгаард пред Франс прес, когато отиде на фризьор, за което беше чакала три месеца.

Пернил Нилсен, фризьор и управител на салон в Копенхаген, каза, че се чувства “много добре, защото  най-сетне се е върнала на работа”. “Толкова дълго чакаме това отваряне, че приемаме условията, стига да ни бъде позволено да отворим”, коментира тя.

“Ако това означава да се изисква специален пропуск, “тогава трябва да го направим и да се надяваме, че всичко това скоро ще приключи“, каза Нилсен.

Въпреки че повечето хора ще използват приложение за смартфон, пропускът се предлага и на хартиен носител и все още е в процес на разработка, като окончателната версия е планирана за май.

Дания е една от първите европейски държави, които прилагат такава програма, докато Европейската комисия подготвя дигитален “зелен“ пропуск, за да позволи свободно пътуване в Шенгенското пространство.

Датската версия няма да се използва веднага за свободно пътуване зад граница, но предоставя достъп до фризьорски салони, салони за красота, салони за татуировки и автошколи.

Също така пропускът ще бъде задължителен за посещение на ресторанти на открито, които трябва да отворят на 6 април, както и за  музеите, театрите и кината, които също трябва да отворят на тази дата.

Планирано е частично възобновяване на нормалния живот на 21 май, когато се очаква да приключи ваксинацията на хората над 50 години.

Според датските здравни власти “корона пропускът” е временна мярка, но ще се изисква, докато цялото население не бъде ваксинирано, което се очаква да се случи до края на лятото.

Нарушителите ги грозят глоби

Търговецът или служителят, който не проверява дали клиента има “корона пропуск”, рискува минимална глоба от 400 евро и до 6 000 евро. Максималната сума е в случай на повторни нарушения, обяви правосъдното министерство.

Лицата, които се опитват да се промъкнат без пропуск ги грози глоба от 330 евро.

Програмата обаче предизвика спорове, тъй като някои датчани смятат, че това ще раздели обществото.

Движението “Мъже в черно“, които се обявиха срещу ограниченията, организира протест следващата събота в Копенхаген срещу предвидената мярка.

Някои търговци също смятат, че изискването за проверка е излишно бреме.

“Неразумна отговорност е налагането на тази мярка на малкия бизнес. Би било много по-добре, ако например полицията прави инспекции, както кондукторите във влаковете“, заяви пред вестник “Политикен“ Якоб Бранд, ръководител на федерация на малкия и средния бизнес.

Учениците от средните училища, които се върнаха в класните стаи във вторник, не трябва да носят пропуск, но се препоръчват редовни тестове за учители и ученици на възраст над 12 години.

Към момента в Дания може да се правят над 300 000 теста на ден, едно е от най-високите нива на глава от населението в Европа.

Около седем процента от 5,8 милиона жители на скандинавската страна са напълно ваксинирани и 13,3% са получили поне една доза.

Разпространението на ваксината, което започна по-рано отколкото на други места в Европа, обаче се забави, тъй като ваксината на АстраЗенека бе спряна от датските власти в очакване на допълнителни оценки на потенциалните странични ефекти.