Дания се противопоставя на промяната на Договора за ЕС

Отказът на Дания за промени в договорите на ЕС идва няколко седмици преди планирания за 1 юни референдум, за да се види дали датчаните искат да премахнат отказа си от отбранителната политика на ЕС. [Shutterstock/Bumble Dee]

Дания се противопостави на промяната на европейските договори, само седмици преди решаващия референдум за присъединяване към политиката за отбраната на ЕС.  Брюксел намекна, че може да промени договорите, така че единодушието по въпроси като общата отбранителна политика вече не е необходимо.

Предложението за договорите дойде при представянето на препоръките на Конференцията за бъдещето на Европа, по време на която гражданите на ЕС представиха 49 предложения за това какво трябва да бъде бъдещето на ЕС след цяла година на срещи и обсъждания.

Няколко предложения призовават за промяна на договора, включително премахване на гласуването с квалифицирано мнозинство за решения в областта на външната политика и политиката на сигурност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в понеделник, че „единодушието в конкретни области просто няма смисъл, ако искаме да продължим бързо напред“.

Идеята за премахване на ветото на националните държави не е нова и правителствата на Германия, Франция и Италия обявиха, че са отворени за възможни промени в договорите.

В Дания обаче подобна стъпка ще изисква референдум и датското правителство отхвърли идеята, че ще са необходими фундаментални промени в сътрудничеството с ЕС.

„Въпреки че на този етап не изключваме никакви опции, ние не подкрепяме прибързани опити за стартиране на процес, който би довел до промени в договора“, се казва в съвместно писмо, подписано от Дания и 12 други държави, включително Естония, България, Словения и Малта.

„Вече имаме Европа, която работи. Не е нужно да бързаме с институционални реформи, за да постигнем резултати“, се добавя в писмото.

Датският външен министър Йепе Кофод каза пред  информационната агенция Рицау , че би било „задънена улица да се предлагат промени в договора, по които 27 страни от ЕС трябва да се споразумеят“.

Отказът на Дания от промени в договорите на ЕС идва няколко седмици преди планирания за 1 юни референдум, за да се види дали датчаните искат да се присъединят към отбранителната политика на ЕС.

След като датчаните отхвърлиха Договора от Маастрихт на референдума през 1992 г., Споразумението от Единбург позволи на Дания четири изключения, включително едно по въпросите на отбраната. Оттогава Дания не е участвала в Общата политика за сигурност и отбрана, военните операции на ЕС или процесите на вземане на решения на блока, свързани с военните операции.