Да очакваме ли още „жертви“?

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Понякога се случва неочакваното. Още преди да започнат изслушванията в Европейския парламент, две от главите на кандидатите за комисари на Урсула фон дер Лайен паднаха.

В четвъртък румънката Рована Плумб бе обявена за неподходяща от Комисията по правни въпроси към Европейския парламент. По-малко от час по-късно, съдбата ѝ последва и унгарският кандидат Ласло Трочани.

Отхвърлянето на кандидатите поради предполагаем конфликт на интереси може да се счете за твърде удобно поради няколко причини.

И двамата кандидати не са успяли да хвърлят светлина върху финансовите си и бизнес отношения.

И  двамата идват от държави, чиито управляващи партии са, меко казано, в конфликт с европейските си политически семейства, изпитвайки трудност да ги приобщят.

Плумб е социалдемократ, а Трочани – консерватор от ЕНП. С един кандидат по-малко и от двете страни, балансът бе възстановен – Европейският парламент затвърди ролята си, а центристката партия на Емануел Макрон Renew Europe е невредима.

Това обаче оставя „Зелените“ като големите губещи, въпреки чудесното представяне на изборите през май и нарастващия апетит към идеите им. Те залагаха на тотално нападение срещу фон дер Лейен и това им отрежда същата роля като през последните пет години – на наблюдатели, докато други се възползват от най-апетитните им политики.

Доколкото е известно, парламентарните изслушвания може да не започнат следващия понеделник. Възможните сценарии са два.

Първият е, че „жаждата за кръв“ е удовлетворена и останалите кандидати с подобни слабости, могат да бъдат относително сигурни, че изслушванията им ще минат безпроблемно.

Вторият е, че веднъж показал зъби, Парламентът може да вземе още жертви (няколко имена вече циркулират като предполагаеми такива). Такъв сценарий силно би разтърсил формирането на следващата Европейска комисия – възможно е портфолиата да бъдат променени, а предаването на властта да се забави след 1 ноември.

Вариантът Урсула фон дер Лейен просто да пренебрегне отхвърлянията на Парламента и да продължи да предлага едни и същи кандидатури отново и отново също съществува.

Но да не забравяме, че дори нейното избиране се случи с пренебрежително малко мнозинство.

Така че всичко е възможно.

Оригинален текст на английски