Двама от БАН и Рашидов се опълчиха на 252-ма протестиращи учени

Сградата на БАН

Двама учени от Българската академия на науките (БАН) изразиха публично несъгласието си със стотиците свои колеги, които публично поискаха оставката на правителството и главния прокурор. Проф. дн Симеон Съйнов и ст.н.с. д-р Георги Райчевски излязоха с контраписмо, с което обвиняват протестиращите в тесни партийни и финансови интереси.

Съйнов е асоцииран член на Института по механика на БАН, а ст.н.с. д-р Райчевски е асоцииран член на Института по физикохимия

“На първо място организационното ядро на това активно мероприятие е дълбоко обвързано с БСП. Този всеизвестен факт изпъква ясно при публично заявеното намерение да бъде върнато дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски, но да не бъде дори споменато дарението от депутатите и лидера на БСП Корнелия Нинова”, казват двамата.

Те обясняват, че през последните години прави впечатление синхронът между позициите на БСП и част от протестиращите учени. Споменават се изрично проф. Лъчезар Аврамов, проф. Константин Хаджииванов и други.

“На второ място – в научните среди все по-силно се говори за тристранна договорка между БСП, президента на републиката Румен Радев и лидера на протестната група проф. Лъчезар Аврамов за министерско място в подготвяното служебно правителство, срещу подклаждането на “научно въстание”, казват несъгласните с протеста на БАН.

Техният трети аргумент, че протестиращите учени са концентрирани основно в седем научни института и са ориентирани преимуществено към национално финансиране.

Двамата несъгласни от БАН пропускат да отбележат факта, че през последните години ръководството на БСП избягва да споменава дори името на Делян Пеевски. В същото време за протестиращите учени от БАН политическата роля на Пеевски е централен въпрос.

Странно звучи и логиката, че учени, които разчитат главно на пари от държавата, искат оставката на своите благодетели, за да получат още пари. От това излиза, че държавните пари за наука не са чак толкова много, че да заглущат недоволството в БАН.

Към писмото на двамата несъгласни учени се присъедини председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов (ГЕРБ), който е член-кореспондент на БАН. Той се противопоставя на опитите името на БАН да бъде използвано за политически натиск и шантаж.

“На протестите днес аз не виждам да присъстват българските лекари, които месеци наред денонощно работят за предпазване и лекуване на българските граждани от коронавируса, не виждам нито един от големите и достойни български творци, които се борят за запазването на българския дух и на българската култура в трудни дни на пандемия, не виждам българските инженери и работници от предприятия, не виждам и земеделците, които са на полето и събират житото, за да имат и през тази зима българите своята прехрана, не виждам българските учители, които се подготвят за новата учебна година и на които разчитаме за образованието на нашите деца, както не виждам и големите българските учени, благодарение на които българската наука се развива така, че да е уважавана в Европа и света”, каза Рашидов.

Според него, за да “имаме народ, са необходими работещите и градивни хора, а не хора, които от сутрин до вечер демонстрират агресия, цинизъм, вдигайки бесилки и носейки ковчези за бъдещето, които окупират незаконно градове, които нападат брутално майки с деца, чупейки имуществото им”.

“Работата на БАН е да излезе от старите наследени привички и да влезе в ролята си на свободна научна организация, подмладена, енергична и жива, каквато всъщност е създадена някога. Именно затова подкрепям демократично мислещите учени и заставам до тях без политическите си пристрастия”, каза Рашидов.