Две трети от британците искат за оставката на Джонсън заради парти по време на локдаун

Около 66% от възрастните в Обединеното кралство казват, че Джонсън трябва да се оттегли, според ново бързо проучване на общественото мнение от Savanta ComRes, публикувано във вторник. [EPA-EFE/ANDY RAIN]

Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред нарастващи призиви за оставка след твърдения, че той и съпругата му са присъствали на градинско парти с десетки хора в градината на резиденцията му на „Даунинг стрийт“ по време на първото блокиране заради коронавируса.

Около 66% от възрастните в Обединеното кралство казват, че Джонсън трябва да се оттегли, според ново бързо проучване на общественото мнение от Savanta ComRes, което бе публикувано във вторник.

Разкритията, че около 100 души са били поканени на събитието в градината на резиденцията на министър-председателя по време на първото блокиране през май 2020 г., предизвика яростна реакция от страна на законодателите във вторник.

По това време събиранията бяха строго забранени като част от строгите мерки за контрол върху разпространението на ковид, а нарушителите на правилата бяха изправени пред тежки глоби.

На спешен дебат във вторник, на който Джонсън не присъства, Джим Шанън, депутат от Демократическата юнионистка партия, се разплака, като сподели, че тъщата му е починала, докато е била съвсем сама по време на пандемията.

По време на разгорещени сцени в Камарата на общините във вторник заместник-лидерът на лейбъристите Анджела Рейнър заяви, че премиерът „може да бяга, но не може да се скрие“ от нарушенията, след като той не се яви в парламента. Лидерът на шотландските консерватори Дъглас Рос заяви, че Джонсън трябва да подаде оставка, ако се установи, че е нарушил правилата на локдауна. Един от дарителите на Консервативната партия също открито предупреди премиера да внесе яснота или да се оттегли.

Общо 62% от респондентите казаха, че новите разкрития са още по-страшно нарушение на доверието от разкритията, че персоналът на Джонсън е организирал коледно парти през декември 2020 г. Преди това правителството беше забранило коледните партита.