Двойно повече нелегални мигранти по „балканския маршрут“ през 2021 г.

По т. нар. Балкански маршрут тази година са отчетени 14 734 незаконни опита за преминаване на границата, или 104% повече в сравнение със същото време миналата година. Страните от Западните Балкани отчетоха 2900 такива опита през май, което е два пъти повече от май 2020 г. [ Shutterstock / Edward Crawford ]

Броят на хората, които нелегално преминават външните граници на Европейския съюз през първите пет месеца на тази година, достигна 47 100, което е увеличение с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година, съобщи хърватският вестник Вечерни лист. 

По така наречения „Балкански маршрут“ тази година са отчетени 14 734 незаконни опита за преминаване на границата, или 104% повече в сравнение със същото време миналата година. Страните от Западните Балкани отчетоха 2900 такива опита през май, което е два пъти повече от май 2020 г.

Хърватия се намира на балканския път, а по-голямата част от мигрантите идват от Сирия и Афганистан, като я използват като транзитна държава по пътя си към други дестинации в Европейския съюз. Повечето от хората, които търсят убежище, които пристигат в Хърватия от бежански лагери в Гърция и Италия по програмата за преместване в ЕС, в крайна сметка напускат страната. Данните показват, че само 67 или 26,4% от 250 мигранти, остават в Хърватия.

Съобщава се, че Словения е върнала 9 871 нелегални мигранти в Хърватия миналата година и 607 през първите четири месеца на тази година. През първото тримесечие на 2021 г. 3267 мигранти са преминали незаконно хърватската граница, което е същото ниво като през 2020 г., докато в сравнение с май 2019 г. броят им се е увеличил със 17%.

Повечето нелегални мигранти идват от Босна и Херцеговина, която все по-трудно се справя с миграционната тежест.

През май еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова страните от блока да покажат “солидарност“ с държавите на първа линия, които ще им се наложи да приемат повече мигранти заради топлото време.

Месец по-рано ЕК обяви, че Европейският съюз се стреми да запълни голяма празнина в миграционната политика, като засили мерките срещу нелегалните мигранти. Една от тях ще е те доброволно да се върнат в своите страни, съгласно стратегия, приета  на 27 април.

Планът на Европейската комисия за връщане и реинтеграция поставя в основата си граничната агенция на ЕС Фронтекс, въпреки многобройни новинарски съобщения и твърдения на неправителствени организации, че нейните служители нарушават правата на мигрантите.