Дебатът в ЕП за България: Спрете черния хайвер на лакомите олигарси

Мисията на ЕП в София ще е през есента. [стопкадър]

Единственият евродепутат, който лично участва в протестите в България, Даниел Фройнд (Германия, от групата на зелените) обяви в понеделник вечер в Европарламента, че призивът, който носи от София, е “Моля, спрете европейското финансиране – така ще отнемете черния хайвер на лакоми олигарси”.

Излъчването на дебата и в България бе съпроводено с куп технически проблеми. В крайна сметка обаче от София стана възможно да бъде проследена голяма част от дискусията. EURACTIV препечатва репортажа по темата на медийния си партньор в. “Сега”.

Пленарният дебат за предложената резолюция за България бе предшестван от дебат за обвързване на разпределението на бюджета в ЕС с върховенството на закона във всяка държава. България послужи като първи пример защо е необходимо да се прави такава връзка. “Говорих миналата седмица с много хора в София, на които им е писнало от корупцията в страната”, каза Фройнд. “Европейското финансиране само влошава нещата. Корумпирани лица изкупуват с европейски пари независими медии.”

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер (Германия), в която членува ГЕРБ, опита да замаже картината. Според него, щом има протести, значи има и свобода на словото в България. “Правителството на Бойко Борисов няма да се смени с демонстрации, а с избори през март”, заяви той.

От България пръв получи думата Ангел Джамбазки от ВМРО. Той атакува евродепутатите от левицата и групата на зелените, че коментират съдебната власт, а това не бивало да се прави от политици. Той нападна и ДПС като носител на корупцията в България. Спомена и скандала с имението в Росенец, но не назова име, въпреки че призова да се говори с имена срещу корупцията. После влезе в личен сблъсък с депутата от ДПС Илхан Кючюк, който му напомни за “касичката на ВМРО за продажба на златни паспорти”. Джамбазки поиска от председателстващия заседанието да наложи наказание на Кючюк.

Евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков защитиха правителството на Борисов, като единият нападна левицата и зелените в ЕП заради предизвикания дебат, а другият нападна българските евродепутати, които го подкрепят. Според него те са опетнили името на България. Неговото мнение предизвика реакция от представителя на германското председателство на Съвета на ЕС министър Михаел Рот, който каза, че подобни дебати не петнят никого, а са необходими. Той приветства демонстрантите в България, които “мирно се борят за нашите ценности и затова заслужават солидарност”.

Михаел Рот каза, че обсъжданият механизъм за върховенство на закона ще бъде приложен към някои държави още през ноември. Ще се започне по азбучен ред (според английското изписване на имената) и в първите пет ще попадне и България, заедно с Белгия, Дания, Естония и Чехия.

Еврокомисарката за ценностите Вера Йоурова увери, че заедно с новия механизъм ще се запази действието и на съществуващия Механизъм за сътрудничество и проверка, защото вижда, че “много българи нямат доверие на своята съдебна система”. “Искаме да видим осезаеми трайни резултати в съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията на високо равнище”, преди да бъде спрян МСП, каза тя изненадващо, след като още преди три години Еврокомисията реши, че проблемът с организираната престъпност вече не буди тревога.

Ирландката Клеър Дейли, която миналия четвъртък нападна в комисията ЛИБЕ най-остро управляващите в България, отново ги сравни с вампири, които се хранят с еврофондовете. Тя разкритикува поименно и германската канцлерка Ангела Меркел и председателя на ЕНП Доналд Туск като “ваши хора”, имайки предвид ГЕРБ.

Румънската евродепутатка от групата на либералите Рамона Стругариу каза, че симпатизантите на правителството на Борисов “защитават една много добре изградена мрежа от хора, които злоупотребяват с демокрацията”. “Нашият глас трябва да направи така, че да стане ясна разликата между една страна заложница и един свободен народ”, каза тя.

Остро изказване направи евродепутатката от БСП Елена Йончева. Тя се обърна към германското председателство на Съвета на ЕС и запита: “Докога Съветът на ЕС ще мълчи?”, а после добави: “Болката на България е болка на целия ЕС”.