Делегацията на “Фидес” може да бъде изключена от групата на ЕНП

Тамаш Дойч [EP/Daina Le Lardic]

Делегацията на унгарската управляваща партия “Фидес” може да бъде изключена от парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) заради поведението на евродепутата Тамаш Дойч.

Преди ден евродепутатите от ЕНП взеха почти единодушно решение да отнемат на лидера на делегацията на „Фидес“ Тамаш Дойч правото на изказване в пленарна зала, както и възможността да представлява групата като докладчик.

Причината са квалификациите на Дойч към лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер. Пред унгарските медии Дойч сравнява изказванията на баварския политик с Гестапо и унгарскати тайни служби по времето на сталинизма.  Поводът беше подкрепата на Вебер за обвързването на еврофондовете със спазването на принципите на върховенството на правото от държавите в ЕС, на което „Фидес“ остро се противопоставя. По-късно Дойч се извини.

Групата на ЕНП не изключи Дойч, но обяви, че опцията „остава на масата“. Българският евродепутат Радан Кънев (Демократична България, ЕНП) казва, че искането за изключване на Дойч остава висящо за следващи заседания.

Унгарецът коментира решението така: „Обичам Европейската народна партия“

До януари ръководството на групата на ЕНП ще предложи процедура за изключване на цялата унгарска делегация, ако партията ЕНП не си свърши работата по изключване на партията „Фидес“, казва Радан Кънев.

„Моята позиция и моето изказване (както и на много колеги от Полша, Гърция, Ирландия, Германия, Швеция, Финландия, Чехия, Словакия, Бенелюкс) бяха за по-твърд подход и гласуване на искането за изключване на г-н Дойч. Надделя становището, че това трябва да се случи през новата година, вероятно заедно с цялата делегация на „Фидес“, коментира българският евродепутат.

„Фидес“ е със замразено членство в ЕНП от пролетта на 2019 г., но евродепутатите на унгарската партия продължават да членуват в парламентарната група на ЕНП.

Унгарският премиер Виктор Орбан вече предложи на Манфред Вебер създаването на подгрупа в рамките на политическата фракция, подобна на подгрупата на британските консерватори през 90-те години.