Делян Пеевски изскача от офшорните досиета “Пандора“

Делян Пеевски [Георги Кожухаров, Дневник]

Делян Пеевски е един от двамата българи, чиито имена се появяват в офшорните досиета „Пандора“, съобщи главният редактор на Bird.bg Атанас Чобанов предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ+. Сайтът на Чобанов е партньор на международната мрежа за разследвания. Журналистите в мрежата имат достъп до милиони документи за офшорните сметки на политици от цял свят.

Атанас Чобанов определи Пеевски като „айсберга на корупцията в България“. Бившият депутат от ДПС бе санкциониран от Министерството на финансите на САЩ по глобалния закон “Магнитски“.

Атанас Чобанов предположи, че българската антикоруоционна комисия ще трябва да образува проверка срещу депутата от ДПС.

„Не е проблем, че има офшорни сметки, а че не са декларирани, не са декларирани и активите на тези офшорки, с които трябва да се заеме Националната агенция за приходите“, каза Чобанов.

По-рано през деня пред БНР Чобанов каза, че проучваните документи става въпрос за случаи, засягащи „пари, взети от българския данъкоплатец:, които може да надхвърлят и „милиард лева“.

Преди по-малко от седмица лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се зае да убеждава своите колеги от парламентарната група на Обнови Европа“ в Брюксел, че американските санкции срещу Делян Пеевски по закона „Магнитски“ са необосновани.