Демократите искат незабавно отстраняване на Тръмп заради бунта в Капитолия

След като негови поддръжници нахлуха в сградата на Капитолия в САЩ, президентът Тръмп публикува едноминутно видео в Tуитър, в което повтаря предизборните конспирации, преди да призове поддръжниците си да се "приберат у дома".  [EPA-EFE | Shawn Thew]

Все по-голям брой конгресмени, сенатори  и държавни служители от двете партии призовават Доналд Тръмп да бъде отстранен от длъжност след бунта в Капитолия в сряда.

В четвъртък председателят на Конгреса Нанси Пелоси заяви, че Камарата ще поиска процедура за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, ако вицепрезидентът Майк Пенс не се позове на 25-ата поправка за незабавното му отстраняване от длъжност.

По-малко от две седмици остават до встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън, а депутатите се опасяват от пагубното влияние на Тръмп през оставащите дни, предвид неговия остър език и неспособността му да осъди тълпата, щурмувала Капитолия.

Мнозина побързаха да стоварят вината върху президента. Републиканският сенатор Мит Ромни заяви в Сената след бунта, че “въстанието“ е резултат от “наранена гордост на егоистичен човек и възмущение от поддръжници, които той умишлено е дезинформирал“.

Судха Дейвид-Уилп, заместник-директор на офиса на Германския фонд Маршал в Берлин, заяви пред EURACTIV Германия, че “по-добре да не се стига до 25-та поправка или импийчмънт’.

Дейвид-Уилп смята, че Републиканската партия също е отговорна, защото “явно, че Тръмп е подбудил размириците, но републиканците също са съучастници“.

“Десетима сенатори и половината от републиканците в Конгреса също са съучастници“, каза тя.

На митинг във Вашингтон в сряда преди бунта Тръмп насърчи поддръжниците си да се борят за него, като каза, че “никога няма да вземем страната си отново със слабост“. По-рано той туитна, че 6 януари ще бъде “див“.

След като загуби през ноември, отиващият си президент непрекъснато разпространява конспиративни теории, според които са му откраднали изборите. Всички те бяха развенчани и неговият юридически екип не представи доказателства за тази измама в съда, губейки всяко дело, опитващо се да обезсили гласовете.

В сряда, след като тълпа от негови поддръжници нахлуха в сградата на Капитолия в САЩ, Тръмп повтори лъжите си за откраднатите избори.

Две седмици до встъпването в длъжност на Байдън

Независимо от хаоса, конгресмените в крайна сметка успяха да се съберат и в ранните часове на четвъртък сутринта потвърдиха изборната победа на Джо Байдън, освобождавайки пътя за встъпването му в длъжност на 20 януари. Много от тях изразиха загриженост за действията на президента Тръмп през последните дни от управлението му.

Малко след като полицията овладя бунта в Капитолия,  Илхан Омар от Камарата на представителите в американския Конгрес. обяви намерението си да започне процедура на импийчмънт срещу президента, като написа в Tуитър: “Не можем да му позволим да остане на поста си, залогът е запазването на държавата и трябва да изпълним нашата клетва.”

Процедурно е възможно  отстраняване на Тръмп от длъжност от Конгреса, който може да обвини всеки действащ президент за “държавна измяна, подкуп или други сериозни престъпления и провинения“. Камарата на представителите първо трябва да гласува по процедура за импийчмънт, която изисква обикновено мнозинство.

Ако бъде приет, което е вероятно, предвид фактът, че представителите на Демократическата партия са мнозинство в Камарата на представителите, ще се проведе процес в Сената. Действайки като съдебни заседатели, сенаторите трябва да гласуват дали да отстранят или не президента, което изисква мнозинство от две трети. Ако това се случи, на Тръмп никога повече няма да бъде позволено да заема изборна длъжност.

До момента няма президент в историята на САЩ, който да е свалян от власт на процес в Сената. Андрю Джонсън е седемнадесетият президент на САЩ и първият, който е подложен на импийчмънт. През 1868 г. президентът сеопита да уволни военния министър Едуин Стантън и Камарата на представителите решава да търси импийчмънт. Сенатът не осъжда Джонсън и процесът е приключен.

През 1974 г. членове на Камарата на представителите инициират процес срещу 37-ия президент на САЩ Ричард Никсън. Повечето обвинения са свързани със скандала “Уотъргейт”, който се случва през 1972 г. Той е обвинен в злоупотреба с власт, възпрепятстване на разследване и презрение към Конгреса. Комисии към долната камара гласуват обвиненията, но процесът е прекратен, след като Никсън подава оставка през август 1974 г., тъй като е очевидно, че Сенатът ще гласува да бъде свален от власт.

През октомври 1998 г. контролираната от републиканците Камара на представителите започва импийчмънт процес срещу 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън във връзка с неуместни отношения с Моника Люински. На 19 декември 1998 г. Клинтън официално е обвинен в долната камара в лъжесвидетелстване и възпрепятстване на разследване. Но на 12 февруари Сенатът го оправдава и Клинтън завършва мандата си.

За разлика от предишните призиви за импийчмънт, сегашните не се ограничават само до крайнолевите активисти. Повече от 100 конгресмени демократи призоваха за отстраняването на Тръмп. Републиканският губернатор на Върмонт Фил Скот също призова Тръмп да подаде оставка или да бъде отстранен от длъжност.

В четвъртък пpeдceдaтeлят нa Kaмapaтa нa пpeдcтaвитeлитe нa aмepиĸaнcĸия Koнгpec – дeмoĸpaтът Haнcи Πeлocи, пpизoвa зa нeзaбaвнoтo oтcтpaнявaнe нa Дoнaлд Tpъмп и yвepи, чe нeйнaтa пapтия e гoтoвa дa зaдeйcтвa пpoцeдypa пo импийчмънтa мy. Tя ce oбъpнa ĸъм вицeпpeзидeнтa Maйĸ Πeнc c иcĸaнe тoй дa ce пoзoвe нa 25-aтa пoпpaвĸa нa Koнcтитyциятa, ĸoятo пoзвoлявa нa нeгo и ĸaбинeтa дa oтнeмaт влacттa oт дъpжaвния глaвa.

Според Дейвид-Уилп “аргументът за импийчмънт не е извън възможностите”. Тя призна, че отстраняването на Тръмп в Сената ще бъде по-трудно, но каза, че демократите “може да успеят да убедят“ умерените републиканци, предвид събитията в сряда.

Обещания за “мирно предаване на властта”

На фона на призивите за отстраняване и оставките на високопоставени служители, Тръмп излезе с изявление, в което обещава “мирно предаване на властта”.  Въпреки това той все още отказва да признае изборното си поражение.

Скептиците не вярват, че това изявление ще потуши протестите и притесненията в страната през следващите дни и седмици.

“Избраният президент Байдън ще трябва да свали градуса на напрежението. Вярвам, че ще има мирно предаване на властта, но това не означава, че няма да има инциденти по пътя“, каза Дейвид-Уилп.