Демократите в САЩ подкрепиха инфраструктурен пакет за $3.5 трилиона

Снимка от дрон показва текущото строителството на път 50 с I-66 във Феърфакс, Вирджиния, САЩ, 8 април 2021 г. На 13 юли, демократите в Сената обявиха, че са се договорили за цена от 3,5 трилиона долара за втория инфраструктурен пакет. [EPA-EFE / JIM LO SCALZO]

В сряда пред Сената на САЩ президентът Джо Байдън направи опит да убеди демократите да подкрепят предложенията му за промяна на страната чрез инфраструктурни разходи на стойност трилиони долари.

“Ще направим това”, заяви Байдън докато отиваше на обяд със сенатори от демократическата партия.

След това, за да обсъдят същата тема, той се върна в Белия дом, където се срещна с губернатори и кметове от демократическата и от републиканската партия.

Той усилено настоява да получи подкрепа за два огромни пакета от разходи през следващите няколко месеца.

“Това е процес. Има стъпки, които трябва да бъдат извървени. Той ще продължи да отстоява позицията си и ще продължи да води преговори”, това заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки пред репортери. “Ще го видите да прави това докато не бъдат приети и двата законодателни акта.”

Байдън изненада мнозина с мащаба на желанието си за голяма държавна намеса. Той деликатно, но ясно отбеляза действията като възраждането на Франклин Д. Рузвелт, който извади САЩ от Голямата депресия през 30-те години.

След похарчените трилиони долари за стимулиране на икономиката след пандемията, сега Байдън иска да се фокусира върху инфраструктурни инвестиции. Инвестиции насочени към всичко – от скърцащи мостове до неадекватно обществено образование.

Тъй като много републиканци подкрепят инфраструктурни разходи, поне когато става въпрос за “твърди” инвестиции в пътища и мостове, Байдън използва кампанията си, за да покаже, че може да постигне двупартиен модел. Модел, за който се смята, че до голяма степен е изчезнал в разделения Вашингтон.

С балансиращото законодателство, което може да реши бъдещето на президентството му това лято, Байдън договаря план за разходи на стойност приблизително 1,2 трилиона долара, който републиканците биха подкрепили. Същевременно Байдън преследва много по-мащабна версия, насочена към “мека” инфраструктура като инвестиции в образование, което само демократите биха подкрепили.

3,5 трилиона долара магическо число?

Предизвикателството отива отвъд преодоляването на токсичното противопоставяне между републиканци и демократи след управлението на Доналд Тръмп.

Байдън също трябва да прокара иглата в собствената си партия.

Сред демократите има фигури като сенатор Джо Манчин от предимно републиканския щат Западна Вирджиния до сенатор Бърни Сандърс, който се самопровъзгласи за социалист.

Късно във вторник, демократите от Сената обявиха, че са се договорили за 3,5 трилиона долара за втория инфраструктурен пакет.

Това е далеч от предложението на Сандърс за разходи на стойност 6 трилиона долара.

Въпреки това 3,5 трилиона долара вече би било историческо и демократите заявиха, че отговаря на всичките им приоритети. Такива са борбата с изменението на климата и повишаването на благосъстоянието на бедните. За сравнение, 3,5 трилиона долара не са далеч от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на най-силната икономика в Европа – Германия.

“Всяка основна програма, която президентът Байдън поиска от нас, се финансира силно”, каза лидерът на демократи в Сената Чък Шумър. Той е съюзник на Байдън и движеща сила зад изпълнението на двата инфраструктурни пакета.

Псаки призна, че посещението на Байдън по склоновете на Капитолия показва, че има път напред.

“Ако имаше достатъчно гласове за всеки от тези приоритети, щеше да има гласуване и това щеше да се случи. Така че ще кажа, че той се е насочил към хълма, защото това е естествената следваща стъпка”, каза тя.

Въпреки това, само преди няколко седмици всички казаха, че това няма да се случи, отбеляза тя. “И двамата вървят напред.”

Целта на демократите е да прокарат тази по-мащабна сделка чрез така нареченото бюджетно съгласуване. Тази техническа маневра може да им позволи да заобиколят необходимостта от републиканска подкрепа.

Демократите, които имат само мнозинство в Конгреса и се нуждаят от подкрепата на републиканците за прокарване на повече законопроекти, използваха същия процедурен ход през март. Тогава те приеха помощния пакет на Байдън за пандемията на стойност 1,9 трилиона долара без подкрепата на републиканците.