Десетки са ранени при антисръбски протести в Черна гора

По време на безредиците в Цетине са арестувани 14 души, включително съветникът по сигурността на президента Мило Джуканович, Веселин Вельович, бивш шеф на полицията също се е сблъскал с полицията.  [SANDOR UJVARI (EPA/EFE)]

Черногорската полиция използва сълзотворен газ срещу хвърлящи камъни демонстранти, които протестираха срещу ръкополагането на новия сръбски митрополит Йоаникий. Съобщава се за десетки ранени.

Ръкополагането на Йоаникий. II в манастир в град Цетине предизвика раздори в Черна гора заради връзките със съседна Сърбия. Черна гора обяви независимост от съседна  Сърбия през 2006 г., но Черногорската православна църква не е канонично призната и Сръбската действа паралелно.

Полицията използва газ, за ​​да разпръсне стотици протестиращи, някои от които хвърляха камъни и бутилки. По-късно  Йоаникий – наместникът на новия сръбски патриарх Порфирий пристигна в Цетинския манастир с хеликоптер, охраняван от полицията.

Заместник-директорът на полицията в Черна гора Драган Горович заяви пред държавната телевизия, че 20 полицаи са ранени, а от болницата в Цетине обявиха, че около 30 цивилни са потърсили помощ заради наранявания.

Премиерът Здравко Кривокапич определи атаките срещу полицията като тероризъм. Той обвини Демократическата партия на  президента Мило Джуканович, която управлява три десетилетия, преди да загуби изборите миналата година, за организацията на протестите.

По време на безредиците в Цетине бяха арестувани 14 души, включително съветникът по сигурността на Джуканович – Веселин Вельович.

Джуканович, който се противопоставя на ръкополагането, обвини полицията в използване на прекомерна сила. „Днес станахме свидетели на срам и за Църквата, а и за правителството“, каза Джуканович.

Американското посолство в Подгорица призова всички страни да спазват реда, а сръбският президент Александър Вучич поздрави черногорското правителство, че церемонията се е състояла, въпреки стълкновенията.

Посолствата на Германия, Италия, Франция, Великобритания, САЩ и Европейския съюз осъдиха насилието около ръкополагането на Йоаникий II като митрополит на Черна гора.

Една трета от общо 620 000 жители на Черна гора се смятат за сърби, а някои сръбски националисти отричат ​​черногорската идентичност.

Според съобщенията сърбите са участвали в неуспешен опит  за сваляне на правителството в Подгорица през 2016 г.