Десницата предлага Берлускони за президент на Италия

Неговата партия "Форца Италия" загуби голяма част от подкрепата си през последното десетилетие, но Берлускони все още е лидер на партията и е много по-влиятелен от зам.-председателя и бивш председател на Европейския парламент Антонио Таяни. [EPA-EFE/FABIO FRUSTACI]

Лидерът на дясната италианска партия „Лига“ Матео Салвини каза, че дясното крило подкрепя Силвио Берлускони в надпреварата за президент на страната, а Марио Драги трябва да остане министър-председател.

Партията на Берлускони „Форца Италия“ загуби голяма част от подкрепата си през последното десетилетие, но той все още й е лидер и е много по-влиятелен от зам.-председателя и бивш председател на Европейския парламент Антонио Таяни.

Срещата на дясното крило ще се проведе в петък следобед във Вила Гранде, римската резиденция на Силвио Берлускони. Срещата ще се състои след погребението на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

„Дясното крило подкрепя Берлускони. Надявам се, партиите няма да отхвърлят нито конкуренцията, нито отговорността“, каза Салвини в четвъртък.

Берлускони се превърна в отправна точка за десницата, след като подаде оставка като премиер през 2011 г. Това се отнася най-вече за двете най-известни десни партии „Лига“ водена от Матео Салвини и „Братя италианци“ Джорджия Мелони.

Президентът на Италия има значителни правомощия, включително избирането на една трета от съдиите на Конституционния съд, свикване на нови избори и обнародване на всички закони.

В резултат на това често се избира компромисна фигура, която може да осигури баланса на силите между институциите, което прави противоречивата фигура на Берлускони малко вероятен избор за този пост.

Президентът се нуждае от две трети от гласовете в Камарата на депутатите, Сената и представителите на италианските региони, за да бъде избран.

До днес никога жена не е избирана за президент на Италия.

През 2013 г. Силвио Берлускони беше временно лишен от правото да заема публична длъжност след присъда за данъчни измами, а в момента все още е подсъдим по последното от поредица дела за подкупване на свидетели по процеса за проституция на непълнолетни, свързано с прословутите му секс партита отпреди повече от десетилетие.