Доган е заплашен с изгонване от сарая

Летният сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец"

Летният сарай на Доган в парк “Росенец” е сграда в строеж, която не е регистрирана в кметството и явно няма акт 16. Кметът на общината Димитър Николов (ГЕРБ) даде седмица на собственика на имотите да ги регистрират и узаконят. Ако това не бъде сторено, ще бъде издадена забрана за ползването им.

Собственик на имота е фирмата “Хермес солар”, но почетният лидер на ДПС Ахмед Доган я ползва като свой имот. Това се видя от кадрите, разпространени от неговата партия в началото на юли.

Засилващият се граждански натиск принуди община Бургас да прогледне за фактическото състояние на имотите. На 29 юли общината е изпратила инспектори, които са установили, че сградите не са правомерно обитавани.

“Режимът за въвеждане в експлоатация на сградите в имота е регистрационен и към днешна дата в Община Бургас не са постъпвали заявления за регистриране и издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградите”, гласи съобщението на общината.

На собственика, строителния надзор и строителя е дадено предписание в седем дневен срок да бъдат представени в актовете и протоколите за строежите.

“Собственикът е уведомен, че ако не представи изисканите документи в посочения срок, Община Бургас ще предприеме действия по забрана ползването на сградите в имота и принудително премахване на строителната ограда, ограничаваща преминаването по общинския път”, се казва в съобщението на общината.

Инспекторите на кметството са установили, че строителната ограда на строежа не е поставена съгласно одобрения план за безопасност. Незаконен е и бетонният път през съседния имот, който е публична държавна собственост. За пътя не са издавани строителни книжа.

“Строителната ограда да бъде незабавно премахната и да се осигури свободен достъп на гражданите по общинската улица”, казва общината.

Часове преди община Бургас да открие всички тези подробности, съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов направи втора акция пред имота на Доган. Причината бяха журналистическите разкрития, че пътят към морския бряг край сарая отново е блокиран незаконно.

“Те са чули, че ние идваме и са премахнали половината ограда. С очевидното намерение веднага, след като си тръгнем оттук оградата да бъде възстановена, така че аз сега пред медиите ще отправя предупреждение към кмета на Бургас, че ако тази ограда бъде възстановена и бъде отново препречен достъпът до пътя, ние отново ще организираме масово плажуване на Росенец”, каза Иванов.

Междувременно и прокуратурата обяви, че има нарушенията при строителството в “Росенец”. В регионалното министерство липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект на територията на парка. Първи за проблемния кей с дължина над 200 метра съобщи разследвания сайт “Биволъ”.