Додик обвини САЩ, че искат Босна и Херцеговина да стане мюсюлманска държава

Посолството на САЩ в Сараево е „епицентърът на нестабилността“ в страната и работи за превръщането на БиХ в „мюсюлманска държава“, каза Милорад Додик. [EPA-EFE / FEHIM DEMIR]

Посолството на САЩ в Сараево е „епицентърът на нестабилността“ в страната и работи за превръщането на Босна и Херцеговина в „мюсюлманска държава“, каза сръбският член на правителството Милорад Додик.

Изявлението дойде, след като Габриел Ескобар, специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани, посети Сараево и проведе отделни срещи с босненския  и хърватския член на правителството  на страната Шефик Джаферович и Желко Комшич.

„През цялото това време, докато действат тук, те прокарват мюсюлманския проект за Босна и Херцеговина,  като лъжливо твърдят, че уж създават „функционална държава“, а по същество работят за мюсюлманите и създаването на мюсюлманска държава“, коментира Додик.

В началото на месеца Милорад Додик разкри подробности за срещата с американския пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар. Той първоначално каза, че срещата „не е за обществеността“. Според стенограмата, която Додик оповести, той е казал пред Ескобар, че „новите санкции за Балканите не са само за тези, които политически възпрепятстват напредъка, но и за тези, които се възползват от това“.

Додик е в т. нар. „Черен списък“ на Министерството на финансите на САЩ от 1 януари 2017 г. заради възпрепятстването на Дейтънското мирно споразумение и оспорването на решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина. Към днешна дата санкциите срещу лидера на босненските сърби не са премахнати.

„Майната им на санкциите. Вече минах през това. Ако искате да говорите с мен, спрете да ме заплашвате“, добави Додик.

На пресконференция след срещата, на която прочете част от стенограмата, Додик заяви, че това ще бъде неговият отговор на всички, които го заплашват със санкции.

Ескобар разговаря с Додик дни след като сръбският лидер обяви възможността за отделяне на региона в рамките на шест месеца, освен ако някои от решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина за Република Сръбска не бъдат отменени.

Позицията на САЩ е, че „заплахите за отцепване и отмяна на реформите на институциите на държавно ниво противоречат на подписаните споразумения и не предлагат на гражданите на Република Сръбска нищо друго освен изолация и икономически проблеми“, е заявил Ескобар пред Додик, пише на официалната страница на посолството на САЩ в Tуитър.