Доклад на ЕС: Германските власти са отчасти виновни за скандала “Уайъркард”

Събрание на акционерите на "Уайъркард", почти година преди скандала. [EPA-EFE | Philipp Guelland]

В доклад на финансовия надзор на Европейския съюз се казва, че германските власти са отчасти виновни за скандала “Уайъркард”, който разтърси страната тази година.

Германските надзорни органи са изиграли ключова роля за ескалацията на скандала “Уайъркард”, според доклад на Европейския орган за ценни книжа и пазари, финансовият надзорен орган на ЕС.

Докладът бе поръчан от Европейската комисия, когато стана ясно, че основаната през 1999-а “Уайъркард”,  възхвалявана като една от най-успешните и иновативни фирми на Германия, има дупка в баланса си от 1.9 млрд. евро. Според подозренията, те никога не са съществували.

Основателят на компанията Маркус Браун, който е австрийски гражданин, беше арестуван на 22 юни и впоследствие – пуснат под гаранция от 5 млн. евро. Колегата му Ян Марсалек избяга от Германия и се издирва и до днес. А на 25 юни “Уайъркард” внесе документи за несъстоятелност.

Скандалът с баланса на компанията “Уайъркард” повдига много въпроси. Понастоящем политиците енергично се питат едни друг: Къде бяха надзорните органи?

Във вторник сутринта (3 ноември) Европейския орган за ценни книжа и пазари представи своя доклад, който идентифицира “дефицити, неефективност и законови и процедурни неуредици“ в германската надзорна система.

Преди всичко липсва ефективна координация между двата органа на двуетапната процедура: BaFin (Федералният орган за финансов надзор) и Комисията за изпълнение на финансовите отчети (FREP). По-специално последният се е отнесъл твърде небрежно.

BaFin, пряко подчинен на Министерството на финансите, е най-важният федерален орган за осигуряване на финансовата стабилност в Германия. А FREP е частна компания, която извършва одит на компаниите по поръчка на германското правителство, за да гарантира, че техните финансови отчети са правилно изготвени.

При процедура от две стъпки FREP проверява финансовите отчети, преди BaFin да получи разрешение за това.

Директорът на BaFin Феликс Хуфелд се оправда, че FREP е бил надлежно упълномощен да провери “Уайъркард” и затова ръцете на екипа му са били вързани. Така или иначе преди въобще Федералният орган за финансов надзор да се включи, измамата с баланса беше разкрита през юни.

Докладът на Европейския орган за ценни книжа и пазари подкрепя BaFin и твърди, че FREP е по-отговорен.

FREP “не е успял да реагира на сигналите в международните медии и докладите за специфични рискове.“ Това се отнася за статии във “Файненшъл таймс , които посочват несъответствия в балансите още на ранен етап, но не са взети под внимание

Неуспехи в обмена на информация

През юни комисия на Бундестагът установи, че екипът на Хуфелд е могъл да направи проверка още на ранен етап, ако са били посочени “значителни съмнения относно правилното провеждане“ на одита на FREP.

Споделянето на информация между двете институции не се е случило и това се дължи, наред с други неща, на правилата за секретност.

Според доклада FREP и BaFin не би трябвало да си разменят всякаква информация, така че BaFin дори не е разбрал, че FREP е прекалено неподготвена, за да се справи. Въпреки че и двата органа можеха да се обърнат към прокуратурата, препятствията бяха твърде много. Нито BaFin, нито FREP, са имали достатъчно компетентност в този конкретен случай.

Още през юни германското правителство обяви, че повече няма да си сътрудничи с FREP в бъдеще и вместо това ще укрепи BaFin, например, с право на специални одити.

Риск от политическа намеса

Финансовият министър Олаф Шолц беше политически отговорен за BaFin през въпросния период. Опозицията отправи няколко сериозни обвинения срещу него.

Според доклада на Европейския орган за ценни книжа и пазари не могат да бъдат намерени доказателства за умишлени действия от страна на министъра, но се подчертава, че съществува риск от намеса на Шолц, тъй като BaFin докладва на министерството често и подробно, понякога дори преди вземането на решения.

В момента парламентарна анкетна комисия изяснява случая. Това е особено неприятно за Шолц, защото той е кандидат на социалдемократите за канцлер на федералните избори през 2021 г. Самият Шолц приветства комисията и подчерта, че иска този случай да се изясни възможно най-скоро.