Домашното насилие във Франция расте по време на карантината

Домашното насилие във Франция се увеличи с 32% за една седмица, а в Париж нарасна с цели 36%.[Shutterstock/Africa Studio]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

///

ПАРИЖ. Министърът по въпросите на равенството между половете Марлен Шиапа разкри драматично увеличение на случаите на домашно насилие след началото на карантината във Франция преди около две седмици. Домашното насилие във Франция се е увеличило с 32% за една седмица, а в Париж нарасна с цели 36%.

В деня, в който президентът Еманюел Макрон обяви планове за 15-дневен период на самоизолация от вторник, възникнаха опасения за потенциалното увеличаване на случаите на домашно насилие. При подобни условия в Китай ръстът на домашното насилие също се покачи.

Прочетете повече на EURACTIV Франция.

///

БЕРЛИН

Премахване на ограниченията не се обсъжда. Германското правителство и премиерите на 16-те федерални провинции ще се срещнат отново в сряда (1 април), съобщи говорител на правителството. Лидерите възнамеряват да направят равносметка на настоящите мерки и да преценят как да продължат оттук нататък. Те няма да настояват за премахване на ограниченията, тъй като скоростта на разпространение на вируса все още е твърде висока, потвърди говорителят.

///

Германия ще изпадне в “неизбежна” рецесия, според доклад на Съвета на икономически експерти. Спадът може да достигне до 5,4%, ако ограниченията продължат по-дълго и производството продължава да е спряно. Това е само с 0,3% по-ниско от спада на икономиката през 2009 г.  Ако ограниченията бъдат премахнати до средата на май, икономиката ще се свие само с 2,8%. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

БРЮКСЕЛ

Нови държавни облигации. Белгия ще заеме допълнителни пари, за да плати за увеличените си разходи чрез държавни облигации, сочат доклади на Белгийската агенция за дълга. Въпреки че пълната сума е неизвестна, “ще са нужни милиарди, това е ясно”, заяви директорът на агенцията Жан Дебут пред белгийска медия.

Експертите очакват това да е заем с продължителност от пет до седем години. Спешните икономически мерки трябва да струват на федералното правителство до 10 милиарда евро, заяви миналата седмица Давид Кларенвал, федерален министър на бюджета. Той посочи, че фискалните мерки могат да са в размер на 4,5 милиарда евро, заедно с допълнителните мерки за подпомагане на безработни и самонаети лица. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

///

ВИЕНА

Австрия затяга мерките, ограничаващи социалния живот. В понеделник канцлерът Себастиан Курц обяви нови по-строги мерки за борба с разпространението на коронавируса. Клиентите в супермаркетите ще бъдат задължени да носят защитни маски за уста и нос (различни от медицинските маски, използвани от лекарите), които от сряда ще бъдат раздавани пред хранителните магазини. Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV.

Прочетете също: България изнася медицински персонал за Австрия в разгара на кризата

///

ХЕЛЗИНКИ

Удължаване на извънредното законодателство до 13 май. В понеделник финландското правителство реши да удължи извънредното законодателство в страната за месец до 13 май. Ресторантите трябва да затворят незабавно, а фериботите между Финландия и Швеция ще превозват само стоки и товари. Превозът на пътници е прекратен. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

СТОКХОЛМ

Карантината: тромав експеримент. Ръководителят на агенцията за обществено здраве в Швеция Йохан Карлсон заяви в телевизионно интервю в неделя (29 март), че подходът на страната към коронавируса е правилният, добавяйки, че властите “остават уверени, че това е най-добрият начин да се спре разпространението на болестта”. “В края на краищата няма значение колко заразени имаме”, каза Карлсон. “Това е тромав експеримент, който затваря хората у дома за четири до пет месеца”, добави той. Прочетете повече.

///

ДЪБЛИН

Върнат полет. Полетът на “Еър Лингус” от Дъблин до Китай, който трябваше да излети в понеделник, за да донесе медицински консумативи, се върна обратно в Ирландия заради сблъсък с птица. Предава Самюъл Столтън от EURACTIV.

“EI9018 се върна в Дъблин след сблъсък с птица”, заяви говорител на “Еър Лингус”, като добави, че самолетът ще бъде инспектиран от инженери в Дъблин преди да се даде разрешение за нов полет до Китай. Първата доставка на медицинско оборудване срещу COVID-19 от Китай пристигна в Ирландия в неделя, след сделка на стойност 208 милиона евро. (Самюъл Столтън | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

ЛИСАБОН

Извънредното положение продължава. Португалският премиер Антонио Коща прогнозира в понеделник, че ще бъде необходимо да се удължат мерките в сила, със или без извънредно положение и заради “успеха в понижаването на пика на пандемията от COVID-19”. Президентът Марсело Ребело де Соуза ще реши дали да удължи извънредното положение, което правителството наложи на 18 март, продължаващо до полунощ на 2 април.

Президентът на Португалската конфедерация по туризъм заяви в понеделник, че въздействието на кризата с COVID-19 върху сектора е “изключително тежко”, заявявайки, че се очаква над 90% от компаниите в бранша да имат нулеви продажби през април и май.

Към понеделник (30 март) в Португалия има 140 смъртни случая, свързани с COVID-19 и 6 408 случая на заразени, според епидемиологичния бюлетин, публикуван от генералната дирекция по здравеопазването.

Броят на здравните работници, заразени с COVID-19, се е увеличил до 853, което представлява 13% от всички потвърдени случаи в Португалия. Правителството реши да осигури скрининг във всички старчески домове в страната, използвайки ресурси на университетите и политехническите колежи. (Lusa.pt)

///

РИМ

Помощ от САЩ. Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще изпрати медицинско оборудване и друга помощ в размер на 100 милиона долара помощ за Италия. Италианският премиер Джузепе Конте благодари на Тръмп в Туитър като заяви, че “заедно с американците Италия ще победи вируса”.

Междувременно правителството ще удължи ограничителните мерки, които са в сила до Великден (12 април), заяви здравният министър Роберто Сперанца. Властите подготвят и друг стимулиращ пакет за средата на април. “Ще бъдат отпуснати поне още 25 милиарда евро, но се надявам да имаме ощe ресурси на разположение”, заяви министърът за връзки с парламента Федерико Д’Инка. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

АТИНА

Буфер. Министърът на финансите Христос Стайкурас заяви в понеделник, че изглежда, че икономиката на Гърция може адекватно да издържи на натиска, заради пандемията през следващите два до три месеца без да прибягва до т. нар. “кеш буфер”. Предишното правителство натрупа резерв от над 30 милиарда евро от средства, останали от неизползвани заеми и събрани от капиталовите пазари.

Пререкания за заплатите на депутатите. В понеделник гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова депутатите от неговата партия Нова демокрация (ЕНП) доброволно да заделят половината от заплатата си в специална сметка за борба с коронавируса в следващите два месеца. В отговор опозиционната партия “Сириза” заяви, мярката трябва да бъде задължителна и да се прилага от всички депутати.

“С новите мерки на правителството работниците ще загубят половината от заплатите си. Политиците също трябва да бъдат задължени да приемат намаление на заплатите си с 50%”, настоя партията. (Сарантис Михалопулос | EURACTIV.com)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Дебатът за провеждането на изборите продължава. Полша мина прага от 2000 души, заразени с коронавирус, а смъртните случаи са 31. На този фон в страната продължава да се води дебат дали президентските избори, насрочени за 10 май, трябва да бъдат проведени. Прочетете повече.

///

ПРАГА

Старт на “интелигентна карантина”. Системата за “интелигентна карантина”, която проследява движението и контактите на заразени лица с цел идентифицирането на други заразени, е въведена в един от регионите на Чехия. Системата използва данни от мобилните оператори и банките след предварителното съгласие на проследяваното лице. Ако системата се окаже ефективна, тя ще бъде внедрена и в цялата страна.

Чешкото правителство удължи превантивните мерки до 11 април. Според тях свободното движение е ограничено, а гражданите трябва да носят маски за лице на обществени места. Всички магазини и ресторанти, с изключение на супермаркети, хранителни магазини и аптеки, са затворени. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

БРАТИСЛАВА

Пик през лятото. Според непубликувана прогноза на Института за публични въпроси в Братислава, пандемията от COVID-19 трябва да достигне върха си в Словакия до средата на юли. Това заяви здравният министър Марек Крайчи пред радио Експрес. По време на този пик около 3,1% от населението (170 000 души) може да се заразят с вируса. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

БУДАПЕЩА

Орбан ще управлява с укази с нови правомощия, за да накара критиците да замълчат. Унгарският парламент одобри нови извънредни правомощия в понеделник, които ще позволят на управляващата партия “Фидес” да управлява с безсрочни укази. Ходът предизвика протеста на организации в страната, защитаващи човешките права. Прочетете повече

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Споразумение за последиците от земетресението. Хърватският премиер Андрей Пленкович съобщи, че правителството и властите в Загреб са се споразумели за съвместни дейности за справяне с последиците от земетресението. “Постигнахме съгласие по три точки от съвместните ни дейности, насочени към продължаване на работата по осигуряване на безопасността на гражданите”, заяви премиерът. Прочетете повече.

///

СОФИЯ

България все още иска еврото. България ще отложи плановете си за влизане в чакалнята на еврозоната (ERM II) поне с една година, заяви в интервю за Нова телевизия управителят на БНБ Димитър Радев. Прочетете повече от Красен Николов от EURACTIV България.

///

ЛЮБЛЯНА

По-строги мерки. От понеделник словенците са затворени по общини и не могат да пътуват в страната. Излизането е разрешено само за работа или селскостопански дейности, помощ на лица, нуждаещи се от грижи, достъп до бърза помощ, аптеки, дипломатически мисии и съдебни органи.

Правителството на новия премиер Янез Янша обяви пакет от стимули на стойност 2 милиарда евро. Броят на случаите на заразените с COVID-19 нарасна до 756 в неделя, а смъртните случаи са 11.

///

БЕЛГРАД

Въпреки че близо 60% от населението изпитват притеснения заради коронавируса, 48% смятат, че правителството се справя много добре със ситуацията. 42% от сърбите са на мнение, че властите не се справят ефективно. Проучването е на “Галъп Интернешънъл”, публикувано в понеделник.  Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***