Донорска конференция на ЕС набра 6.15 млрд за ваксина срещу COVID-19

Заключителна реч председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на донорската конференция. [© 2020 Global Poverty Project IP Pty Ltd.]

“Колдплей”, Майли Сайръс, Дженифър Хъдсън и Дуейн Джонсън “Скалата” бяха сред знаменитостите, които оказаха подкрепа на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в благотворителна кампания за набиране на средства в събота (27 юни). Донорската конференция събра 6,15 милиарда евро.

Световни знаменитости от музикалната сцена, киното, спорта и модния свят се присъединиха към онлайн събитието, за да наберат средства за разработването и производството на ваксина, която да бъде достъпна и за по-бедните общности.

Председателят на ЕК откри набирането на средства като обяви ангажимента на Европейската инвестиционна банка в партньорство с Европейската Комисията за предоставянето на 4,9 милиарда евро.

Първата донорска конференция за набиране на средства на 4 май събра близо 10 милиарда евро от ЕС, правителства и филантропи. Общата сума от двете събития възлиза на 15,9 милиарда евро.

“Ще можем да кажем, че пандемията е приключила, едва когато това е факт навсякъде”, каза фон дер Лайен в стъпителната си реч.

“A това означава, че всеки човек по света има достъп до тестове, лечение и ваксина, независимо откъде е или как изглежда”, посочи тя.

Събитието е съвместна инициатива между американската организация Global Citizen и Европейската комисия.

Дуейн Джонсън бе домакин на концерта, излъчен онлайн в събота. В него участваха артисти като Майли Сайръс, Салма Хайек, Шарлиз Терон, Форест Уитакър и Анджелик Киджо.

В събитието участваха и филантропът Мелинда Гейтс, заедно с генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейес .

ЕС посочи, че в донорската конференция са взели учатие 40 правителства, много от които са направили национални дарения към СЗО, Световната програма по храните на ООН и други организации, борещи се с пандемията в международен план.