Досиетата „Пандора“: Сръбският финансов министър има 24 апартамента в България

Финансовият министър Синиша Мали притежава два дузини луксозни апартаменти на българското крайбрежие. [EPA-EFE / ANDREJ CUKIC]

Финансовият министър на Сърбия Синиша Мали притежава 24 луксозни апартаменти на българското крайбрежие. Това съобщи Сръбската мрежа за докладване на престъпления и корупция KРИК, след като нейните журналисти получиха документите при изтичането на досиетата „Пандора“.

Мали е купил един от апартаментите на свое име, а останалите 23 чрез две офшорни компании на Британските Вирджински острови.

През 2015 г. журналисти от КРИК и Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията обявиха, че Мали, тогава кмет на Белград, е купил 24 луксозни апартамента в популярния български комплекс „Свети Никола“, разположен на Черноморското крайбрежие.

Новината предизвика обществено възмущение, тъй като общата стойност на недвижимите имоти е около 5 милиона евро, много по-висока от доходите на Мали като кмет на сръбската столица.

Тогава Мали обвини пресата в лъжа и призна, че е купил само един апартамент – този на свое име. Той отрече да притежава двете офшорни компании, закупили останалите 23 апартамента.

Сега досиетата „Пандора“, които бяха публикувани от Международния консорциум на разследващите журналисти, разкриха, че финансовият министър е бил клиент на  агенцията за основаване на офшорни компании Trident Trust. Вече има доказателства, че Мали е собственик както на две офшорни компании, така и на луксозните апартаменти в България.

Масово изтичане на финансови документи в неделя (3 октомври) показва, че 27 политици от ЕС и световни фигури са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци. След държавните лидери, чиито имена се появяват в Досиетата „Пандора“, са сътрудници на руския президент Владимир Путин, чешкият премиер Андрей Бабиш и йорданският крал Абдула.

Изтекли са 11,9 милиона записа, които съдържат около 2,94 терабайта данни. Това се случва пет години след теча на „Документите от Панама“, който разкри как богатите крият парите си, така че правоохранителните органи не могат да открият. Той бе публикуван от консорциум от разследващи журналисти от цял ​​свят.