До 200 000 лв. за обучение на студенти в най-елитните световни университети, ако се върнат у нас

Премиерът Кирил Петков Снимка: Правителствена пресслужба

Български студенти да получат от държавата финансиране за магистратура до 200 000 лева на година, за да се обучават в най-елитните университети в света, ако след завършването си се върнат да работят у нас поне три години. Това бе съобщено в сряда, 11 май, при откриването на Националната програма „Фонд „Стефан Стамболов“, създадена по инициатива на премиера Кирил Петков.

Стипендиите ще покриват транспорта до чуждестранното висше училище, таксата за обучение, разходите за наем и медицинската застраховка по време на обучението.

Подборът на първите стипендианти ще започне през юни, а първите магистратури в най-добрите университети в света, определени чрез международните класации, ще бъдат финансирани от академичната 2022/2023 г.

Срокът на новия фонд е тригодишен, като всяка година за стипендии ще се отпускат по 2 млн. лв.  Преди това ще бъдат проведени три кампании за подбор на кандидати, като във всяка от тях ще бъдат одобрени по 10 студенти. Преди да заминат, те ще подписват договор с българската държава, който ще ги задължава да се върнат в страната до шест месеца след завършването си и да работят тук на трудов или граждански договор в продължение на поне три години. Ако не го направят, ще трябва да възстановят стипендията със съответната лихва.

Изисквания към кандидатите 

Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършена бакалавърска или магистърска степен, придобита до пет години преди конкурса за финансиране, в професионално направление, съответстващо на желаната магистърска програма.

Необходимо е също успехът от дипломата им да е минимум много добър 5,00, а познанията по езика, на който ще се следва, да отговарят поне на ниво В2.

Предимство ще бъде, ако бъдещите магистри не са учили в чужбина и имат професионален опит в избраната от тях специалност. Стипендиите за предстоящата академична година ще се отпускат за магистратури в университетите от топ 15 на четирите водещи световни класации на висши училища, актуални към момента на разработване на програмата.

Стипендиите ще се отпускат за магистратури в университетите от топ 15 на четирите водещи световни класации на висши училища, актуални към момента на разработване на програмата. Списъкът ще се актуализира всяка година преди началото на кампанията.

В списъка тази година са Harvard University САЩ, Paris-Saclay University във Франция, University of Tokyo в Япония, University of Cambridge, Великобритания, National University of Singapore, ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology, Швейцария.

Националната програма „Фонд „Стефан Стамболов“ ще действа в периода 2021 – 2030 година и е свързана с усилията за подобряване на икономическото развитие на страната, чрез осигуряване на достъп на български граждани с доказан потенциал до образование във водещите чуждестранни институции за висше образование, както и последващото прилагане на опита им в България и популяризиране на положителния им пример.

Български студенти с доказан потенциал ще овладеят умения, свързани с професиите на настоящето и бъдещето, и ще приложат опита си в България.

Страни като Азербайджан и Казахстан имат такава практика  от десетилетия. Почти целия им политически елит е получил високо образование на Запад.