ДПС и „Възраждане“ се събраха на протеста срещу правителството

Пеевски се появи в парламента след месеци отсъствие. [стопкадър bTV]

Протест срещу правителството „Петков“ събра привържениците на ДПС и „Възраждане“ при служебния вход на Народното събрание в сряда, 22 юни, малко преди 19.10 ч., когато ще бъде гласуван вотът на недоверие срещу кабинета, поискан от ГЕРБ.

Автобусите, с които бяха докарани някои от симпатизантите на движението, са изпълнили дясната лента на бул. „Дондуков“, видя репортер на EURACTIV. Преобладават тези с регистрации от Кърджали, Хасково, Бургас, но и има и от Разград.

Малко преди 17 ч. се появи депутатът-бизнесмен, санкциониран за корупция от САЩ по закона „Магнитски“ Делян Пеевски. Той беше единственият отсъстващ народен избраник миналата седмица, когато новата задруга в лицето на ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ свали от поста председателят на парламента Никола Минчев (ПП).

Пеевски се окъпа в любовта на симпатизантите на ДПС. Придружен от лидера на движението Мустафа Карадайъ, той мина сред хората, скандиращи „ДПС“ и „Оставка“, здрависа се с някои, прегърна други. Карадайъ пък поздравяваше хората с „Честит празник“.

Демонстрацията в подкрепа на кабинета е насрочена за 18.30 ч. пред парламента.

От всички 12 заседания на Народното събрание през май, Пеевски не е бил на 10, без да посочи причина за това, изчислява bTV. В началото на 47-ия парламент заявката на Пеевски беше, че ще присъства редовните на заседания и ще работи за избирателите си, но последните няколко месеца се вижда, че той отново започва да отсъства, каквато беше практиката му в предишните парламенти. Затова и идването му за гласуването на вота може да се тълкува като символно.

По време на 44-ото Народно събрание Пеевски постави рекорд по отсъствия – от този период пленарните заседания бяха 485, като всичките четири години депутатът от ДПС има 479 извинени отсъствия.