ДПС поиска оставките на Борисов и Радев и експертен антикризисен кабинет

Мустафа Карадайъ говори в Нардоното събрание на 2 септември 2020 г. [Цветелина Белутова, "Капитал"]

Незабавна оставка на правителството, но и на президента, съставяне на експертен антикризисен кабинет, който да изпълни спешните антикризисни мерки за спасяване на държавата, да усвоява ефективно европейските средства по програмите за борза с COVID-19 и по следващата многогодишна финансова рамка, и да организира честни и свободни избори. Това поиска в речта си при откриването на новия парламентарен сезон лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. От името на групата той атакува остро президента, като го обвини, че вместо да бъде обединител на нацията е избралреваншитския подход на ГЕРБ и ерозира изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

В словото си лидерът на ДПС неколкократно подчерта необхоимостта от ефективно усвояване на европейските средства както срещу коронавируса, така и по Зеления пакт и Дигиталната трансформация. Според разбиранията на свижението антикризисният експертен кабинет трябва да бъде съставен от експерти, които са наясно с приоритетите на Европейския съюз по тези уговорени общоевропейски програми.

За да се гарантират честни избори ДПС предлага премиерът да бъде посочен от най-голямата партия, а вицепремиера – от втората по големина сила, като двамата отговорят за провеждането на вота.

В същото време извън парламента започнаха нови сблъсъци между протестиращите и полицаите. Млади мъже започнаха да замерят сградата на с яйца. Хвърлят се бомбички. Протестиращите се опитаха да пробият кордона и да обърнат полицейска камионетка. Полицията използва спрей, за да разпръсне протестиращите. Мъже с маски и качулки разговаряха “да почнат да пускат бомбите”.

“Някой от протестиращите отнеха част от полицейското оборудване, други направиха импровизирани заграждения от инвалидни колички”, информира пресцентърът на МВР. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.

Ще се съберат ли 120 гласа днес?

За да бъде внесен за обсъждане проекта за нова конституция, ГЕРБ трябва да събере 120 подписа, като към момента има подкрепата само на един от своите коалиционни партньора – НФСБ.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова каза пред БНР, че е оптимист и до края на деня очаква управляващата партия ще събере нужните 120 гласа и веднага след това да внесе в парламента предложенията си за промени в основния закон.

След края на днешното първо за сезона пленарно заседание на парламента ВМРО свиква Националният изпълнителен комитет на партията, за да вземе окончателно решение дали да подкрепи проекта за нова Конституция на ГЕРБ, съобщи БНР. Очаква се до края на деня партията на вицепремиера Красимир Каракачанов да обяви позицията си. ВМРО постави условие на ГЕРБ няколко техни предложения да бъдат включени в проекта за нова Конституция.

По-рано през деня пред Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че от вчера са започнали разговори с представители на ВМРО. Тя обаче не уточни дали те са били част от коалиционен съвет, за какъвто призова Каракачанов вчера по обед. Според Атанасова в разговорите е постигнат голям напредък.

От своя страна лидерът на “Воля” Веселин Марешки си остави вратичка за евентуална подкрепа при събирането на гласовете. Пред Би Ти Ви той заяви, че тази сутрин е провел консултации с управляващата партия, на които е потвърдил, че днес депутатите му няма да се подпишат за внасянето на предложенията. Той обаче подчерта, че ако се стигне до нови консултации, може да има и промяна в решението на “Воля”.

Марешки допълни, че все още никой в партията му не се е запознал с предложенията на ГЕРБ. Той също така предложи при оставка на правителството мандатът да се даде на неговата партия, която с експертен кабинет да изведе страната от кризата. Марешки каза още, че протестирали “някакви 50-60 отровители”.