ДПС си харесва Делян Пеевски

Йордан Цонев смята, че Пеевски е направил много за страната. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

ДПС и избирателите на партията си харесват депутата бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски. Това обясни в интервю за БНР новоизбраният зам.-председател на ДПС Йордан Цонев, коментирайки думите на премиера Бойко Борисов, че той няма нищо общо с Пеевски.

През седмицата президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов се обиждаха на ортаци – Радев обвини Борисов, че е ортак с Пеевски, а Борисов обвини него, че е ортак с Васил Божков.

Премиерът Бойко Борисов и депутатът Делян Пеевски в Народното събрание. [Анелия Николова, Дневник]

“Не знам кога г-н Борисов е прав – когато казва, че г-н Пеевски е свършил много. И по отношението на яснотата на собствеността на медии със законите, които е внасял, и мисля, че имаше специално изказване за всичко, което направи в хода на пандемичната криза. Или когато казва, че бяга от него като дявол от тамян…”, каза Цонев. И допълни, че партията не предвижда раздяла с никого. “Защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. И смятаме, че г-н Пеевски направи много и за страната, и за хората, особено в пандемичната криза”, обясни Цонев.

Според него за последните 7-8 години на всички избори след председателя на партията най-много номинации от структурите по места има точно Делян Пеевски.

“Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла”, сложи точка на темата Цонев.

След националната конференция на ДПС, на която Мустафа Карадайъ бе преизбран за лидер, започна да се говори открито за конфликт между политическото и бизнес крилото в движението. По време на събранието бе прожектирано приветствено слово от турския президент Реджеп Ердоган, в което той поименно спомена премиера Бойко Борисов и удари рамо на политическото крило на ДПС. Това породи спекулации, че Пеевски, като лидер на бизнес крилото, може да има сериозни проблеми през 2021 г.

Пред БНР Цонев каза, че ДПС не се стреми към изпълнителната власт на всяка цена. Целта била приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението. “Сегашният тип мнозинства, просто да има 121 души, хаотичните програми и хаотичните инвестиции не вършат работа. Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите”, каза Цонев.

Той каза, че е необяснимо защо всички политически формации се плашат от пакетиране с ДПС. “Не си го обяснявам. Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността, на натовския и европейския път на България. Това зад микрофоните и камерите. Така се е случвало досега – няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато”, обяви Цонев.

Той коментира още, че от 2017 г. ДПС е предупреждавало, че кризата между президента Румен Радев и изпълнителната власт ще разруши междуинституционалния диалог и държавността. “Ние не сме отправяли никога отровни стрели. Ако даваме оценка на президента, тя е съобразена с неговите действия и нашата представа какъв трябва да бъде президентът. Не сме участвали в разрушаване на диалога, а сме критикували, че това се случва. Поискахме оставката и на президента, и на премиера в хода на кризата”, допълни зам.-председателят на движението.

И отрече ДПС да води разговори с ГЕРБ за подкрепа на Бойко Борисов при евентуално негово кандидатиране за президент. “Румен Радев трябва да бъде доста по-внимателен в думите, които казва. Той трябва да бъде обединител на нацията и мост между отделните партии. Той трябва да бъде мостът между всички, а не да взривява диалога”, обяви Цонев.