Драмата с плана за възстановяване на Румъния продължава

Румъния поиска едномесечно забавяне на оценката на своя план за възстановяване за решаване на проблемите. Изглежда обаче ще е необходимо повече време след лятната ваканция. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Европейската комисия ще излезе в лятната ваканция, а темата за плана за възстановяване и устойчивост на Румъния далеч не е уредена. Комисията все още търси разяснения по редица важни въпроси.

Румъния поиска едномесечно забавяне на оценката на своя план за възстановяване за решаване на проблемите. Изглежда обаче ще е необходимо повече време след лятната ваканция.

В румънския план бяха открити редица пропуски, включително липсваща информация за приходите и разходите, както и други несъответствия.

Документите, публикувани в Newsweek Румъния, показват, че румънското правителство е предоставило противоречиви цифри в частта за инвестициите в дигитализация, една от основните цели на механизма за възстановяване и устойчивост.

Премиерът Флорин Къцу обаче потвърди, че планът е договорен на 95% и че останалите подробности ще бъдат уредени през следващите седмици.

Изпълнителната власт на ЕС трябва да изясни проблемите до 15 септември, каза премиерът, като добави, че първите средства трябва да пристигнат през ноември.

Букурещ спази срокът – 30 април и внесе за оценка окончателния вариант на националния си план за възстановяване и устойчивост. В него се представят проекти и реформи, които да се реализират с 14.3 млрд. евро безвъзмездни средства и 15 млрд. евро заеми.

Румънският план е структуриран около шест стълба: зелен преход, цифрова трансформация, интелигентен растеж, социално и териториално сближаване, здравеопазване и устойчивост и политиките за следващото поколение, съобщава Европейската комисия.