Духът на Наполеон

Френският актьор Франсоа Галозио в ролята на Наполеон при снимки в Бургундия, Франция, 28 март 2021 г. [Christophe Petit Tesson/EPA/EFE]

На 5 май се навършват 200 години от смъртта на Наполеон Бонапарт. В неговата страна, Франция, има голям спор дали това изобщо е повод той да бъде почетен.

Може би понеже авторът на тези редове не е французин, а само франкофил, изглежда не толкова рисковано да дадем съвет, че би трябвало да отдадем почит на такава изключителна фигура в историята на Европа, а и на целия свят.

Но не казвайте това на французите.

Дебатът във Франция се състои на фона на предизборната кампания за предстоящите през 2022 г. президентски избори, която вече неофициално започна. За електората повече вляво, за зелените, а и за всички симпатизанти на „Блек Лайвс Метър“, Наполеон е лидер, който връща робството (Франция е първата страна, която премахва робството през 1794 г. по време на Революцията, а Наполеон го възстановява през 1802 г.). За тези хора честването му е неприемливо.

За един по-консервативен електорат обаче Наполеон е велик лидер, който консолидира Революцията с нейните модерни и егалитарни принципи, автор на Френския граждански кодекс и архитект на модерния урбанизъм, оформяйки облика на Париж, повече отколкото през всеки друг период от историята.

Военното му наследство също е противоречиво, въпреки че не заема централното място в дебата. Наполеон Бонапарт се опита да изгради империя, като в продължение на много години беше успешна, но след смъртта му, размерът на Франция беше по-малък, отколкото преди да дойде на континента от родната си Корсика.

Марин Льо Пен, която има реални шансове да спечели президентските избори, подкрепя отдаването на всенародна почит на Наполеон, надявайки се да привлече центристкия електорат, докато Макрон, който вероятно ще се състезава с нея на втори тур догодина, сведе честванията до строг минимум.

В стремежа си да не отчужди центристите Макрон реши да положи венец на гроба на Наполеон, но изчака до последния момент, преди да обяви плановете си за деликатното честване на 200-годишнината.

Противоречията около Наполеон са важни, защото в неделя предстои началото на Конференцията за бъдещето на Европа.

Ако Европа иска да има бъдеще, трябва да се чувства по-удобно с миналото си.

Дали Карл Велики е важна фигура в историята на Европа? Предполагаме, че огромното мнозинство ще каже ясно „да“. Дали обаче Наполеон е толкова голяма личност? Очевидно е необходим по-ясен отговор, надяваме се не само от французите.

Целият свят се възхищава на историята на Европа. Милиони туристи от цял ​​свят, руснаци, китайци, американци, се редят на опашка, за да видят гробницата на Наполеон в Дома на инвалидите. Да, Наполеон се опита да завладее Русия, но руснаците си падат по него.

Наполеон може да е спорен, но е вдъхновяващ.

Това е ключовата дума. Историята на Европа е вдъхновяваща. Европа е вдъхновяваща. Хората от другите континенти го знаят.