Държавата ще се конкурира с Airbnb и Booking

Министрите на земеделието, икономиката и туризма представиха проекта. [МС]

Държавата ще прави платформа за туристически резервации “Преоткрий България” заедно с големи частни компании. Инициативата беше обявена в четвъртък от министрите на икономиката, земеделието и туризма Емил Караниколов, Десислава Танева и Николина Ангелково.

Идеята е платформата “Преоткрий България” да позволи на българските туристи да намерят предложения за лятната си ваканция страната, обясни Емил Караниколов. И туристите, и фирмите ще ползват системата безплатно. Първоначално проектът ще бъде финансиран от бизнеса.

В момента голяма част от неорганизираните почивки в България се осъществяват през резервации по телефона или през платформите на booking.com и Airbnb.Туристите разчитат много на западните платформи заради възможността да отменят безплатно резервациите си и да получават достоверни отзиви за местата от други потребители. По-рано тази година управляващите се опитаха да създадат непреодолими пречки пред гражданите, които отдават имоти под наем краткосрочно, но след това се отказаха.

“С този иновативен продукт искаме да подпомогнем българските хотелиери и ресторантьори, както и българските производители на храни, защото в предлаганите за почивка и посещения обекти ще се предлагат приоритетно менюта с български продукти”, каза Караниколов.

С промотирането на платформата се заема министерството на туризма. В разработването й са участвали “Метро България”, “Загорка”, “Кока кола България”, “Мастеркард”, P&G и други. Не стана ясно обаче кой ще поддържа системата.

“Всеки, който иска да обяви хотела или ресторанта си, ще получи предварително инструкции за мерките, които трябва да предприеме, а впоследствие от платформата ще проверяват дали те се спазват”, обясни Филип Анастасиу, управител на “Метро България”. Платформата ще може да се ползва само от хотели и ресторанти, които гарантират, че спазват изискванията за работа в условията на пандемията.

“Целта е да направим сигурен продукт за българския потребител на услугата, както и за чужденците впоследствие”, каза още Анастасиу. Според него, когато потребителите резервират нощувка или вечеря, теще бъдат сигурни, че избират да отидат на сигурно място, където е гарантирана хигиената и социалната дистанция.

Ресторантите от платформата ще трябва задължително да предлагат ястия, приготвени приоритетно с български продукти и по български рецепти.

“Подкрепяме платформата. Това е начин хотелиерите да върнат обратно българските си клиенти. Вярваме във фермерите, те са в състояние да предоставят свежа, качествена и в достатъчно количество продукция за вътрешно потребление и за зареждане на хотелите в Черноморските курорти”, каза министър Танева.

Преди да се насочи към платформата за резервации, в началото на февруари държавата национализира моментните лотарайни игри, а миналата седмица обяви създаването на държавна петролна компания.