Ебола се появи отново в Западна Африка

Мъж се разхожда край постер, изобразяващ кампания срещу ебола, върху стена в центъра на Монровия, Либерия, 22 март 2015 г. [Ahmed Jallanzo / EPA / EFE]

Западна Африка се сблъска с първото известно възраждане на ебола от края на опустошителната епидемия през 2016 г.  Здравните власти в Гвинея обявиха, че са потвърдени седем случая.

Въпреки пандемията от Covid-19, която почти изчерпва здравните ресурси по целия свят, Гвинея и Световната здравна организация казват, че сега са по-подготвени да се справят с ебола, отколкото преди пет години, заради големия напредък при ваксините.

СЗО обяви, че ще побърза с помощта за Гвинея и ще се стреми да гарантира, че е получила достатъчно ваксини, докато съседна Либерия е в повишена готовност като предпазна мярка.

“Много рано тази сутрин лабораторията в Конакри потвърди наличието на вируса ебола”, заяви здравният експерт  на Гвинея Сакоба Кейта след спешна среща в столицата.

По-рано здравният министър Реми Лама обяви, че вече има четири смъртни случая.

Случаите отбелязаха първото известно възраждане на вируса в Западна Африка след епидемията от 2013-2016 г., при която загинаха повече от 11 300 души.

Тази епидемия също започна в Гвинея в същия югоизточен регион, където са открити новите случаи.

Вирусът, за който се смята, че идва от прилепите, е идентифициран за първи път през 1976 г. в Заир, сега Демократична република Конго.

“Ясен сигнал“ 

Кейта, ръководител на Националната агенция за здравна сигурност, заяви, че един човек е починал в края на януари в Гукек, в югоизточната част на Гвинея, близо до либерийската граница.

Жертвата е погребана на 1 февруари “и няколко дни по-късно хората, участвали в това погребение, получили симптоми на диария, повръщане, кървене и треска“, каза той.

Проби, тествани от лаборатория, създадена от Европейския съюз в Гекеду, разположена в същия регион, разкриха наличието на ебола в някои от тях в петък, каза Кейта.

Той добави, че Гвинея сега е в “епидемична ситуация заради ебола“.

Пациентите са изолирани и е назначено разследване за определяне на родните села на всички, които са участвали в погребението, за да се извърши проследяване на контактите, каза Кейта.

Според здравния ръководител времето за диагностика е намалено на по-малко от две седмици в сравнение с три месеца и половина през 2014 г.

Представителят на СЗО Алфред Джордж Ки-Зербо каза на брифинг: “Ще разгърнем бързо ключови активи, за да помогнем на Гвинея. Глобалната организация е в пълна готовност и е в контакт с производителя на ваксини, за да гарантира, че необходимите дози се предоставят възможно най-бързо“.

“Запазване на спокойствие“

СЗО наблюдава всяка нова епидемия от ебола от 2016 г. с голяма загриженост и е готова да окаже международна спешна медицинска помощ.

В съседната на Гвинея Либерия президентът Джордж Уеа постави здравните власти в повишена готовност.

От кабинета му заявиха, че “наблюдението и превантивните дейности“ ще бъдат засилени, въпреки че досега в Либерия не са открити случаи на ебола.

ДР Конго се сблъска с няколко огнища на болестта и преди седмица обяви възобновяване на заразата.

Избухването на епидемията в Западна Африка 2013-2016 ускори разработването на ваксина срещу ебола, като глобалните запаси за спешни случаи от 500 000 дози са предвидени за спешен отговор на бъдещи огнища.

Гвинея, Сиера Леоне и Либерия понесоха тежестта на предишната епидемия.

Подобно на много страни в Западна Африка, Гвинея има ограничени здравни ресурси. Там са регистрирани и около 15 000 случая на Covid-19 и 84 смъртни случая.

“Притеснявам се като човек, но оставам спокоен, защото успяхме да се справим с първата епидемия и знаем, че има ваксини“, каза Лама.