Евакуацията е към края си, Афганистан е на ръба на дълбока криза

Талибански патрули пред международното летище в Кабул, Афганистан, 28 август 2021 г. [Stringer/EPA/EFE]

Американски безпилотен самолет уби атентатор-самоубиец, за когото служителите на Пентагона заявиха, че се е готвел да се взриви на летището в Кабул в неделя (29 август).

При атаката с безпилотен самолет е била поразена кола, пълна с експлозиви. Това беше вторият опит за атентат, откакто миналата седмица терористичната групировка „Ислямска държава“ атакува района до летището в четвъртък и уби 13 американски войници и десетки афганистански цивилни,  които отчаяно се опитваха да избягат от новите талибански владетели на страната.

Летището е сцена на масирана евакуация на американски и съюзнически сили, както и на изложени на риск афганистанци, която трябва да приключи във вторник.

Длъжностни лица заявиха, че ударът е насочен срещу заподозрени бойци от ИДИЛ, местна фракция на „Ислямска държава“, която е враг както на Запада, така и на талибаните,  които завзеха  властта на 15 август след светкавична офанзива.

След операцията на американския безпилотен самолет,  телевизионни кадри показаха, че в небето се издига черен дим.

Американските представители заявиха, че са особено загрижени от нападенията на афганистанския клон на „Ислямска държава“ при заминаването на американските войски, по-специално от заплахата от ракети и експлозиви, пренасяни в коли.

Ударът на безпилотния самолет е станал, докато останалите цивилни са чакали да се качат в един от излитащите самолети, каза западен служител по сигурността. Американски служител заяви пред Ройтерс в събота, че са останали по-малко от 4000 американски войници.

Талибаните обявиха, че са започнали свои собствени разследвания за удара на САЩ и дали целта наистина е бил атентаторът-самоубиец, които е управлявал автомобил, зареден с експлозиви.

Съединените щати и техните съюзници са извели около 114 400 души – включително чужденци и уязвими афганистанци, през последните две седмици, но десетки хиляди, които искат да заминат, ще бъдат изоставени.

„Опитахме всеки вариант, защото животът ни е в опасност. Те (американците или чуждестранните сили) трябва да ни покажат начин да бъдем спасени. Трябва да напуснем Афганистан или те да ни осигурят безопасно място“, каза една от жените, които чакаха пред летището.

Евакуацията бележи края на 20-годишна мисия на Запада в Афганистан, която започна, когато ръководените от САЩ сили изгониха талибанско правителство, което беше осигурило убежище на извършителите на атаките на 11 септември 2001 г. в Съединените щати.

Последната глава на историята дойде след като САЩ обявиха миналата година, че изтеглят войските си. Подкрепяното от Запада правителство и афганистанската армия се разпръснаха, а  талибански бойци обхванаха цялата страна по-рано този месец.

Представител на талибаните заяви пред Ройтерс, че ислямистката групировка разполага с инженери и техници, които са готови да поемат управлението на летището.

„Очакваме излитането на последния американски самолет, за да осигурим пълен контрол над летището в Кабул, тъй като и двете страни се стремят към бързо предаване“, заяви служителят.

Церемония за загиналите американски войници 

На церемония в неделя във военновъздушната база Дувър в Делауеър в чест на войниците от американската армия, загинали при атаката в четвъртък, Байдън затвори очи и се поклони пред ковчезите, завити с американското знаме. Останките им бяха транспортирани с военни самолети.

Нито един от загиналите военнослужещи не е бил навършил 31 години, а петима са били само на 20 – колкото последната война в  Афганистан.

Съветникът по национална сигурност на Байдън, Джейк Съливан, заяви в интервю за Си Би ЕС, че Вашингтон очаква талибаните да продължат да позволяват безопасно преминаване на американци и други граждани, които искат да напуснат страната, след като официалният срок приключи.

Сривът на афганистанското правителство оставя административен вакуум, който доведе до опасения от икономическа криза и масов глад.

Цените на суровините, включително брашното, олиото и ориза, бързо се покачват, а местната валута се обезценява.  Пакистан пък вече отказва да приема афганистанци.

В събота служители наредиха на банките да  отворят отново и наложиха лимит за теглене до 20 000 афганистански долара (200 щатски долара). Пред клоновете на банките се извиха дълги опашки.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че движението ще обяви готовия кабинет през следващите дни и че трудностите ще отшумят бързо, след като новата администрация започне да функционира.

Големият проблем е, че  икономиката на размирната страна е разбита от десетилетия на войни.  Афганистан е застрашен и от замразяване на милиарди долари чуждестранна помощ, която постъпваше от западни донори.

Талибаните призоваха САЩ и други западни държави да поддържат дипломатически отношения след оттеглянето си. Великобритания заяви, че това трябва да се случи само ако талибаните позволят безопасно преминаване на тези, които искат да напуснат страната и зачитат правата на човека.

Управлението на талибаните през 1996-2001 г. бе белязано от следване на сурова версия на шериата, ислямското право, затова много политически права и основни свободи на жените бяха силно подтиснати.

Афганистан също така  беше център за терористи, затова  Вашингтон, Лондон и други западни страни се опасяват, че това може да стане отново.

Байдън е изправен пред критики у дома и в чужбина за хаоса  през последните седмици от американското военно присъствие в Афганистан. Той защити решенията си, като каза, че САЩ отдавна са постигнали своята основна цел за нахлуването си в страната  през 2001 г.